Mode 180 hp

På Beckmans modeprogram lär du dig att skapa mode och kollektioner genom olika konstnärliga processer och designmetodiker, samtidigt som du får ett brett nätverk i branschen.

Läs mer

Mode

Kläder och accessoarer hjälper till att uttrycka våra identiteter. Mode både påverkar och speglar den tid vi lever i, vilka frågor som är aktuella och varför de är det just nu. Beckmans erbjuder utbildning inom modedesign på kandidatnivå och förberedande nivå.

Konstnärlig kandidatexamen 180 hp

Modeprogrammet ger dig de konstnärliga och professionella förutsättningar som krävs för en utvecklande yrkeskarriär inom modedesign och produktutveckling i Sverige och internationellt. 

Många intressanta och framgångsrika modedesigner har fått sin utbildning på Beckmans Designhögskola, t.ex. Ann-Sofie Back, Anna Holtblad, Sandra Backlund, Margareta van den Bosch, Helena Hörstedt och Pär Engsheden, som idag är ansvarig för Modeprogrammet.

Modedesign och designprocesser

Du tränas i modedesign och utvecklar förståelse för olika typer av designprocesser, tekniker och researchmetoder. Du visar idéer och koncept med moodboard, du tar fram färg- och materialkartor, ritar textila mönster för tryck, gör materialexperiment, draperar fram formen på provdocka, dvs. 3D-skissar/omsätter designen i en toile (prototyp av plagg i enklare tyg), ritar en line-up på kollektionen, gör tekniska ritningar i datorn på dina designade plagg samt lär dig ta ut mönster av den design du skapat i din drapering. 

I vår nystartade stickverkstad har du möjlighet att experimentera med stickade plagg eller detaljer. Inom modeteckningen utvecklar du färdigheter i ditt seende och du fördjupar din formkänsla samtidigt som du övar dig att kommunicera dina idéer.

Hållbarhet och mångfald 

Idag måste en modedesigner självklart förhålla sig till frågor om hållbarhet och mångfald. Genom att kontinuerligt belysa och diskutera angelägna samhällsfrågor utbildar vi analyserande och kreativa designer som kan arbeta på och utveckla företag och institutioner i Sverige och internationellt.

Modevisningar och nätverk

Du visar upp din modedesign för bransch, media och allmänhet på modevisningar och utställningar. Du får erfarenhet av hur en modevisning fungerar — både på catwalken och vad som sker bakom kulisserna. 

Under utbildningen bygger du värdefulla nätverk i branschen inför ditt framtida yrkesliv. Du praktiserar på välkända modemärken i Sverige eller internationellt.

Teori och praktik

Idag behöver en professionell modedesigner en palett av kunskaper och personliga kvaliteter, medvetenhet om kontexter och intressen, förmåga att samarbeta och att vara självständig, kunna verka lokalt och globalt.

Utvecklingen av din konstnärliga förmåga och ditt individuellt gestaltande språk är viktigt för oss. Vårt mål är att studenterna ska bli självständiga kreatörer som, i förlängningen, kan vara med att utveckla modedesignområdet. Därför varvar vi kontinuerligt teori och praktik. 

Vid sidan av huvudämnet Modedesign (142,5 hp) ger vi även kurser i ämnena Konstnärlig Gestaltning (19,5 hp), där du utvecklar din konstnärliga förmåga, och Historia Teori Kontext (18 hp), där du får verktyg att reflektera över modevärldens kontexter samt praktisk och teoretisk kunskap i färgteori och retorik.

Samarbeten

Unikt för Beckmans Designhögskola är våra samarbeten med aktörer och organisationer inom modeområdet. Du får inspiration av aktuella och inflytelserika gästlärare och möter spännande samarbetspartner i utbildningens många projekt. 

Under läsåret 2014-2015 ställde t.ex. åk. 1 ut galaklänningar, inspirerade av årets Nobelpris, på Nobelmuseet och åk. 3 har tolkat svenska varumärken som Guldknappsvinnarna Whyred och Filippa K, House of Dagmar (som fick tidskriften Elles designpris 2015), Carin Wester, Cheap Monday och Örjan Andersson i modevisningen Fashion Collaboration på Stockholm Fashion Week. 

Vissa kurser, som är gemensamma med Beckmans Designhögskolas program Form och Visuell kommunikation, berikar din förståelse för andra discipliner och vidgar din kompetens inom design och kommunikation.

Dina tre läsår på Beckmans

Ditt första läsår ger dig grundläggande kunskaper i modedesign. Du tillägnar dig praktiska färdigheter och får en grundläggande förståelse för modedesignprocessen på produktnivå samtidigt som du får baskunskaper inom design- och modeteori. Under andra året integrerar du praktiska och teoretiska moment i längre projekt samtidigt som du fördjupar din förståelse för mode på systemnivå. 

Sista året har fokus på ditt framtida yrkesliv som modedesigner. Du arbetar mer självständigt i större projekt och designar egna kollektioner, en kollektion som presenteras på Stockholm Fashion Week och en som är ditt examensarbete, vilket visas både på Beckmans examensvisning och på Beckmans examensutställning. 

Professionell utveckling är ett ämne som löper parallellt genom alla tre åren. Genom hela utbildningen har du regelbundet stöd och handledning av professionella lärare.

Portfolio 

Utbildningen är kreativt utvecklande och premierar originalitet, innovation, och konstnärlighet. Du skapar en individuell portfolio, vilket är de samlade arbeten som berättar om din kunskap och kompetens inför vidare utbildning, framtida uppdrag och anställning.

Konstnärlig kandidatexamen i modedesign

Utbildningen leder till en konstnärlig kandidatexamen, BA in Fine Arts, inom huvudämnet modedesign. Våra studenter har också möjlighet att fortsätta sin utbildning på masternivå.

Yrkesverksamma lärare

Alla lärare är yrkesverksamma och har olika specialistkompetenser inom modeområdet.

Här hittar du våra lärare inom Mode

Hög kvalitet

I Universitetskanslerämbetets granskning av de konstnärliga högskoleutbildningarna i Sverige 2014 fick Beckmans Designhögskolas kandidatprogram Mode omdömet "hög kvalitet".

Ansökan

Här söker till till Mode 180 hp läsåret 2018/19.

Nyheter

Modedesignes från Beckmans tävlar i Designers’ Nest

Nyutexaminerade modedesigners Anastasia Jansäter, Antonia Larsson Pihl och Marie Isacsson från Beckmans tävlar i den internationella tävlingen Designers’ Nest på Copenhagen Fashion Week. Läs mer

Beckmansalumni vinnare i Design S

När den stora tävlingen Design S – Swedish Design Awards avgjordes stod tre Beckmansalumni som vinnare: Sanna Gripner och Märta Hägglund (Form 2016) vann kategorin Möbler med sin loungegrupp Cushy och Bea Szenfeld (Mode 2002) fick motta juryns hederspris för sina samlade verk.  Läs mer

Karina Ericsson Wärn i Stil i P1

Beckmans rektor Karina Ericsson Wärn möter modejournalisten Susanne Ljung i Stil i P1. Läs mer

Avslutning och stipendieutdelning 2018

I samband med avslutningen delades flera stipendier ut av både företag och lärare på Beckmans. Här följer en lista på vilka som i år blev extra uppmärksammade. Läs mer

Visa mer