Mode 180 hp

Vill du arbeta med modedesign? Modeprogrammet ger dig de konstnärliga och professionella förutsättningarna som krävs för en yrkeskarriär inom modedesign och produktutveckling.

Läs mer

Utbildning som ger många möjligheter

Under utbildningen bygger du värdefulla nätverk i branschen inför ditt framtida yrkesliv och arbetsplatsen kan efter examen lika gärna bli ett namnkunnigt modemärke med bas i Stockholm som ett modehus i Paris.  En del söker sig efter examen vidare till masterutbildning utomlands, som Royal College of Art i London.  

Utbildningen är treårig (180 hp), avgiftsfri (för medborgare i EU och Norden), berättigar till studiemedel och leder till en konstnärlig kandidatexamen, BA in Fine Arts, inom huvudämnet modedesign.  

Vi erbjuder också en utbildning inom MODE på förberedande nivå vid Beckmans Kvällsskola. Läs mer om Kvällsskolan

Modedesign och designprocesser

På programmet för Mode förenas teori med praktiskt skapande under ledning av yrkesverksamma lärare, alltid de främsta inom området. Du möter också en mängd gästlärare, vars specialitet kan vara allt från experimentell draperingsmetodik eller design med inriktning på ”zero-waste” (hållbarhet) till varumärkesstrategi och plym/fjäderarbete. 

Under dina tre år tränas du i modedesign och utvecklar en förståelse för olika typer av designprocesser, tekniker och researchmetoder. Utbildningen består av kurser som ofta är projektbaserade i form av föreläsningar, seminarier, handledning, både individuellt och i grupp, praktiska lektioner och studiebesök. Med hjälp av konstnärliga, konceptuella och tekniska övningar utvecklar du ditt individuella gestaltande språk. Genom att förena teori och praktik utmanas du samtidigt som du utvecklar ett kritiskt reflekterande förhållningssätt. 

Under utbildningen tränas du i att visa dina idéer och koncept via moodboards, du tar fram färg- och materialkartor, ritar textila mönster för tryck, gör materialexperiment och draperar fram form på provdocka (3D-skissar), du ritar line-ups på dina kollektioner, gör tekniska ritningar i dator på dina designade plagg och du lär dig att ta ut mönster av den design du skapat i din drapering. Inom modeteckningen utvecklar du ditt seende och fördjupar din formkänsla samtidigt som du övar dig att kommunicera dina idéer. 

För att utvecklas till en professionell modedesigner är din egen ambition och vilja att få ut mesta möjliga av utbildningen central. Kunskapstörst och att inte vara rädd för att utmana sig själv är viktiga drivkrafter liksom förmågan att kunna glädjas åt sina egna, men också andras framsteg.

Samarbeten, modevisningar och nätverk

Unikt för Beckmans Designhögskola är våra samarbeten med aktörer och organisationer som vi delar intressen med samt samarbeten mellan programmen. Genom dessa samarbeten, liksom genom modevisningar och utställningar samt praktik på företag i modebranschen, tränar du ett professionellt förhållningssätt till andra parter samt bygger värdefulla nätverk under hela utbildningen. 
Läs mer om våra senaste samarbetsprojekt

Yrkesverksamma lärare

Alla lärare är yrkesverksamma med egen praktik utanför skolan och har olika specialistkompetenser inom modeområdet. Vi anlitar också många inspirerande gästlärare och samarbetspartners som kompletterar med kunskap och fler perspektiv från yrkesområdet, vilket ger dig som student värdefulla kontakter inför framtiden. Läs mer om våra lärare på Mode

Dina tre år på Beckmans

Ditt första läsår ger dig grundläggande kunskaper i modedesign. Du tillägnar dig praktiska färdigheter och får en grundläggande förståelse för modedesignprocessen samtidigt som du får baskunskaper inom design- och modeteori. Läsåret kan ses som ett smörgåsbord där du utvecklar din kreativitet genom olika moment och tekniker. Vi tittar mer på process än resultat. 

Under andra året förenas praktiska och teoretiska moment i längre projekt samtidigt som du fördjupar din förståelse för modesystemet. Du skapar också din första kollektion i en kurs där fokus ligger på materialexperiment och textila tekniker. Kollektionen visas under ett modevent för press och bransch på Beckmans Designhögskola under höstterminen. I den andra stora kursen under läsåret, Couture, ligger fokus på form och hantverk och du designar ett unikt plagg.

Sista året har fokus på ditt framtida yrkesliv som modedesigner. Höstterminen domineras av det stora samarbetsprojektet Fashion Collaboration medan våren handlar om att göra en examenskollektion. Du arbetar mer självständigt och får tid att fördjupa dig i kurserna. Projekten presenteras i olika format både för allmänhet, press och bransch.

Läs intervjuer med några av våra tidigare studenter 

Ansökan: här söker du till Mode 180 hp läsåret 2019/2020

Nyheter

Fo Phan är en av Vogue Talents 2019

Vogue Italia utser varje år nästa generations modetalanger bland nyutexaminerade modedesigners. Fo Phan som tog examen från modeprogrammet på Beckmans i våras är den enda från Sverige som valts ut i årets Vogue Talents. Läs mer

Beckmanslektor Martin Bergström nu representerad på Nationalmuseum

Ett verk av Martin Bergström, modeskapare, mönsterdesigner och lektor på Modeprogrammet, har köpts in till Nationalmuseums samlingar. Läs mer

Beckmanslektor Martin Bergström prisad på NK-galan

På NK-galan blev Martin Bergström, modedesigner och känd för sina unika prints, den första att ta emot det nyinstiftade Hantverkspriset. På Beckmans är han lektor på Modeprogrammet och undervisar i framförallt mönsterdesign. Läs mer

Visuell dans med kostym av Beckmansalumni

Under våren har tre av Beckmans Designhögskolans nyligen examinerade modedesigners arbetat med kostym till en dansföreställning med två koreografier kring temat kvinnor och asymmetri för danskompaniet Stockholm 59 North. Läs mer

Visa mer