Vad ska man tänka på som ung designer?

Anneleen Bertels, modedesigner från Belgien, gick ut Artez i Nederländerna för några år sedan. Sedan dess har hon hunnit göra praktik både på Balenciaga och Martin Margiela i Paris.

I veckan var hon gästlärare i en mönster-workshop för andraårsstudenterna på Modeprogrammet och delade med sig av sin djupa kunskap i 3D-skissande och att arbeta med olika strukturer, men också av sina erfarenheter av att vara ung designer på väg att etablera sig på arbetsmarknaden.

Vad ska man tänka på som ung designer?

—Viktigast av allt är att vara sann mot dig själv och att följa din dröm. Men också att söka dig till företag som är olikt dig själv. På så vis kommer du att utvecklas mer och upptäcka vilken slags arbetsplats du trivs på - stor, mellan eller liten samt i vilken roll du vill jobba, säger Anneleen.

Att göra praktik på ett modehus i Paris är också något hon rekommenderar.

—Det finns så många olika roller på ett modehus. När jag först kom till Balenciaga visste jag inte själv om alla olika uppgifter som finns. Jag fick redan från början mycket ansvar som assistent till Senior Womenswear Designer Vanja Hedberg. Att göra praktik på någon av de stora modehusen är också ett bra sätt att skapa kontakter inom branschen, säger Anneleen som menar att Paris modevärld inte är så stor som man skulle kunna tro.

Praktik ingår på Modeprogrammet

På vårterminen andra året på Modeprogrammet gör studenterna praktik i 2 veckor på valfritt modeföretag. På sommaren mellan andra och tredje året har modestudenterna även möjlighet att göra 10-veckors praktik. Studenter har tidigare år bl a praktiserat på Viktor & Rolf, Ann-Sofie Back, Cheap Monday, Ann Demeulemeester och Iris van Herpen.