Leka på allvar

Supersekreteraren förlorar sig själv i ett trassel av telefonklotter, sladdar och dataskärmar. Med sin kvinnliga intuition i behåll gör hon kontorsjobbet till en lek, där hon uträttar stordåd varje dag. 

Som vuxen är det viktigt att få utlopp för sin lekfullhet, men det kan vara svårt att hitta utrymme för den i vardagen. Jag har utgått ifrån kontoret, en generell arbetsplats med tydliga klädkoder. Genom fyra intervjuer har jag tagit fasta på essentiella delar av kontorsklädseln. Det är basplagg som kostym, byxa, skjorta och knytblus i sobra färger. Genom dekonstruktion av kavajer har jag letat former som känns formella och samtidigt intressanta: lager på lager och asymmetri i kombination med klassiska skärningar.

Kontoret domineras av manliga ideal. Jag har jobbat med att få in kvinnlighet i kostymen genom tunna sidentyger, slitsar och böljande linjer.

Lekfullheten visualiseras genom det okontrollerade och färgstarka. Den kommer ofta in som detaljer, men tar ibland över looken. Här har jag tagit fram ytor och strukturer genom materialexperiment. Det är en spets som föreställer telefonklotter, siden doppat i latex för ett pappersliknande uttryck, sladdar i siden och glasaccessoarer.