Svinnsmart - koncept för matbutiker

Svinnsmartär ett koncept för matbutiker för att minska matsvinnet, gjort i kursen Hållbara system. Idén bygger på det befintliga konceptet med 10-kronorskassar i vissa matbutiker, där frukt och grönt som av olika orsaker ratas av kunderna, plockas ihop av personal och reas ut till förmånligt pris. Med Svinnsmarthar jag utvecklat detta genom att ta fram en tilltalande grafisk profil, egen tydligt avdelning i butiken med informationsplansch om matsvinn, att påsarna exponeras vertikalt på en hylla istället för blandade i en låda, samt tydliga etiketter som är vändbara och på baksidan har passande receptförslag och en QR-kod till fullständiga recept. Detta för att motverka risken att matsvinnet förflyttas till hemmen istället, om kunderna köper hem kassarna men sedan ändå inte gör något av varorna. 

Det finns 3 olika sorters kassar: För bananer, tomater och blandade rotfrukter, vilka är några av de varor som slängs allra mest. Efterhand skulle dock fler kategorier kunna tillkomma utifrån eventuellt behov.