Salominka - A Furniture Collection

Jag har precis skurit mig på ett halmstrå, det värker i fingertoppen och blodet sipprar sakta fram. Det är inget jobbigt minne utan ett av de finaste jag har. Jag var två år och brukade få vara med på min mammas lektioner på en konstskola i Vitebsk, Belarus. Hon undervisade i en traditionell rysk hantverksteknik som kan liknas vid halmintarsia. Jag minns de många vackra kulörerna på den infärgade halmen. Ett år senare flyttade vi till Sverige. Som en individ med rötter i en annan kultur är jag en del av ett immateriellt kulturarv som alltid kommer finnas i min själ och i mina händer. Det är sprunget ur den ryska folksagan, ur de illustrerade ryska böckerna jag fick läsa när jag var liten, ur den ryska konsten, musiken, litteraturen och ur hantverken. Inom ryskt hantverk dekorerar man ofta ljusa och naturliga material med färg och form. 

Salominka är en möbelkollektion bestående av en dagbädd, en hylla samt ett sidobord som undersöker färg, form, komposition och rumslighet. Ytan på varje möbel är dekorerad med en hantverksteknik som jag utvecklat och som baseras på min bakgrund, och som också relaterar till en av de allra äldsta skandinaviska trähantverksteknikerna som kallas karvsnitt. Med avstamp i mitt immateriella kulturarv har jag också tittat på art deco och 70-talsinredningar med dess olika intressanta materialmöten, färg- och mönsterkompositioner.

Jag vill med detta projekt värna om gamla hantverkstekniker och låta dem möta den moderna världen, samt förena dem i ett kulturellt och historiskt möte tillsammans med min individuella prägel.

Grafisk profil: Lina Forsgren

Tack till: Harriett, Lina Forsgren, Jakob Viktor Öhman, Saba Gedda, Miriam Nicole Zirignon, Fredrik Sahlström, Dmitri Rejer, Jonathan Jonsson, Inessa Rejer, Erik Björk, Superfront, Sigvard Spångberg och Ambolt Smide.