03. Pinpres—Arbetsprov

pinpres.com

Pinterest är en fantastisk plattform för att finna inspiration och bygga moodboards. För ett tag sedan när jag arbetade med ett fotopojekt insåg jag att det brister på ett plan—presentationsplanet.  

Pinterests hemsida och app är byggd på en väldigt tight grid med väldigt lite whitespace, samt har både text och ikoner under varje bild, vilket gör det väldigt svårt för besökaren att snabbt få en överblick av moodboarden. Det saknas också möjlighet för att smidigt se och bläddra mellan bilderna i fullskärm eller byta bakgrundsfond beronde på ljusförhållanden. 

Så jag beslutade mig helt enkelt för att ta saken i egna händer och skapa en presentationsapp för pinterest-boards. Som tur är har de nyligen släppt en funktionell (om än dåligt dokumenterad) API, vilket gör det möjligt att hämta bilder m.m. (efter lite reverse engineering). 

På pinpres.com möts besökaren av ett överskådligt exempel på en moodboard, samt uppmaningen att logga in för att ladda in sina boards. URL-strukturen, som följer mönstret pinpres.com/användarnamn/boardnamn, gör det enkelt för besökaren att dela sina moodboards till andra projektdeltagare eller intressenter. I praktiken skulle den därmed till och med kunna användas som en portfolio. 

Ursprungsflödet är luftigt men ger samtidigt utrymme för ett 15-tal bilder i taget, vilket ger snabb överblick av moodboarden. Det går även enkelt att välja en ett  flöde med större bilder. Genom att hålla inne ctrl-tangenten presenteras färgschemat för aktuell board och för den som önskar mörk bakgrund finns det som ett alternativ också. Alla bilder går också att blända mellan i fullskärm. 

Webappen är fullständigt mobilanpassad och går till och med att ladda hem som hemskärmsapp på iPad och iPhone.