Orre och grävling inspiration till examenskollektion

–När orren spelar i mars/april och dimman reser sig från myren, det var en känsla jag ville fånga fast i ett plagg, berättar Anna Spånberg som gick ut modeprogrammet på Beckmans 2015. Nu berättar hon om sin naturinspirerade examenskollektion i programmet Sverige! i SVT.

Karaktärer från naturen i nordvästra Dalarna

2015 skapade Anna en examenskollektion inspirerad av hembygden i nordvästra Dalarna där de olika delarna i kollektionen hämtar inspiration från olika karaktärer i naturen runtom i Särna – bland annat grävlingen, skelettet, orren, räven, haren och det 92 meter höga Njupeskärsfallet. I programmet Sverige! som sändes på påskafton i SVT1 berättar Anna om kollektionen och tar oss med till platserna som inspirerat. Se reportaget här (01:11-06:45 min in i programmet)

Uppmärksammad kollektion

Vi har tidigare skrivit om Annas examenskollektion där hon använt viltpäls från djur som hon själv har jagat samt andra element från just jakt – färgen orange som jägarna bär för att synas för varandra återkommer i accessoardetaljer. Hittills har hon tävlat med kollektionen i en internationell tävling för unga modedesigners och visat den på Cracow Fashion Week i mars i år. 

Förra sommaren ställdes den också ut på Lomkällan i Dalarna och i maj öppnar en utställning med hennes kollektion på Naturrum i Fulufjällets nationalpark  där den visas hela sommaren.