Henrietta lever för evigt

I mitt sommar projekt "Henrietta lever för evigt " har jag skapat en serie verk som bygger på människans kontroll eller brist på kontroll över sin egen kropp och öde . Baserat på biologisk forskning fördjupade jag mig i personen Henrietta Lacks i ett försök att komma bort från bilden av ett kroppslöst medicinskt instrument och istället försöka föra samman celler och kropp .

Henrietta Lacks var en fattig tobaksodlare. I Januray 1951 , när hon var en 31 årig fembarnsmamma, fick hon diagnosen livmoderhalscancer . Innan hon dog nio månader senare , sparade läkarna små bitar av vävnad från hennes cancertumör och livmoder. Hon fick aldrig veta om det och ingen frågade efter hennes samtycke. Provet märktes HeLa, för Henrietta Lacks.

HeLa-celler har lett till tre Nobelpriser, det stod som grund för det första poliovaccinet och cellerna har använts för att skapa otaliga medicin och vaccin. Cellerna används fortfarande idag i olika laboratorier runt om i världen och har nu levt längre utanför Henrietta kropp än den gjorde i den. Var det rätt att ta hennes celler utan hennes vetskap, trots alla människoliv cellerna räddat? Och varför är hon inte mer erkänd idag, trots att hon och hennes celler faktiskt åstadkom storverk?

Genom skriftliga och filmade intervjuer med Henrietta Lacks efterlevande familj och vänner, har jag fördjupat mig i Henrietta liv - vem hon var, hennes tankar och känslor, och pusslas ihop en berättelse om en kvinna som dog mer än en 50 år sedan. Projektet väcker frågor om rasism ,etik och kvinnosyn i en hyllning och minne till den person som var Henrietta Lacks.

Se mer på www.isabellealbergstrand.se