Walk on Patterns/Gå på mönster – utställning på Historiska

Nyskapade textila mönster av 14 formstudenter på Historiska museet
21-26 november.

Studenter på Formprogrammet har utforskat hur textil kan tolkas och formges i förhållande till kroppen och rummet. Nu visar vi deras mönster för heltäckningsmattor i Barocksalen på Historiska Museet.

Heltäckningsmattor i 14 unika mönster

Huvudsyftet med den tre veckor långa kursen är att förstå textila materials komplexitet och pröva dess möjligheter. I kursen arbetade studenterna med att skapa mönster och få kunskaper i att arbeta rumsligt med färg. Studenterna utgick från 8 olika färger och kunde skapa mönster utifrån egna gestaltningsidéer. 

De mönster på heltäckningsmatta som visas i utställningen är tänkta för offentlig miljö – mattor för rum, korridorer och större utrymmen som lounger och konferensrum, men fungerar också bra i hemmiljö. Heltäckningsmattan är ett fundament i en inredning som påverkar en hel miljö. Du går på den, tittar på den, ställer möbler på den. 

Ett samarbetsprojekt 

Mattorna är framtagna i samarbete med den franska producenten Balsan Textile och svenska Dahl Agenturer.  

–Beckmans har en lång tradition av att samverka med företag, organisationer och människor vi delar intressen med. Balsan är ett företag som arbetar med golv och mönster, vilket gav våra studenter chansen att arbeta i större skala och att tänka rumsligt, säger Margot Barolo, programansvarig för Form.

–Historiska museets Barocksal är en väldigt spännande plats för att ställa ut formstudenters mattor. I utställningssalen bredvid ligger Marbymattan, vävd under 1300-talet, en av värdens äldsta välbevarade mattor. Det blir intressant för besökarna att reflektera över kontrast och likhet mellan äldre tiders mönster och färger och vår tids formspråk, säger Annika Berner, ansvarig för externa relationer.

Tid och plats

Vernissage 22 november kl 17-20, invigning kl 18. Anmäl dig här
Utställningen är öppen 21-30 november. Här hittar du museets öppettider
Plats: Barocksalen på Historiska museet, Narvavägen 13-17

Tack till Balsan Textile, Dahl Agenturer och Mediagården.

Nyheter

Visa mer