Två guld och en silver till Beckmansstudenter i årets upplaga av tävlingen Kolla!">

Vinnare i Kolla! 2016

Två guld och en silver till Beckmansstudenter i årets upplaga av tävlingen Kolla!

Två examensprojekt från Beckmans premierades med guld i kategorierna Illustration samt Rörlig bild. Silvermedaljen gick till ett team av numera fd Beckmansstudenter i Visuell kommunikation för filmen ”Freedom” som de skapade under sitt första år på Beckmans. 

Guld

I kategorin Illustration fick Cajsa Wessberg guld för sitt examensprojekt från 2015 - Köttdjur.

”Köttdjur är pedagogiska produkter för barn som ska visa att kött är djur. Nu för tiden är det många barn som inte vet att köttbullen på tallriken en gång tiden har varit en ko. Köttdjur är ett sätt för barn att lära sig genom lek och sätta igång tankar och samtal. De olika produkterna är gosedjur, knoppussel, Leka med maten-kit, hängande mobil, poster och ett internetspel.”

Juryns motivering: Roliga och pedagogiska leksaker som tilltalar fler än bara barnen. Med skojiga och drastiska lösningar, i ett flertal tilltalande tekniker, tar de humoristiska köttdjuren det politiskt korrekta till en ny nivå.

I kategorin Rörlig bild fick Johanna Burai  guld för sitt examensprojekt från 2015 - World White Web.

”När du bildgooglar ordet “hand” är det uteslutande bilder på vita händer som visas – oavsett vilken världsdel du befinner dig i. World White Web är en aktivistkampanj som synliggör vithetsnormen och uppmanar människor att vara med och förändra ett rasistiskt sökresultat på Google.” Projektet har även lyckats förändra Googles sökresultat vilket vi skrev om i våras.

Juryns motivering: World White Web belyser effektivt det akademiska begreppet vithetsnormen och visar genom en bildsökning på internet upp denna problematik med exemplarisk pedagogik. Kampanjen uppmanar också till aktion som har gett ett kraftfullt resultat.

Silver

Filmen Freedom fick silver i kategorin Rörlig bild. Bakom filmen står Madelene Lindberg, Tomas Möller, Anna Dormer Volgsten och Miriam Nicole Zirignon.

”På uppdrag av Svenska PEN och Beckmans Designhögskola fick vi i uppdrag att skapa en reklamfilm för att uppmärksamma fristadssystem och få fler kommuner att bli fristadskommuner.”

Juryns motivering: Genom en kraftfull berättelse och väl avvägda tekniker lyckas Freedom förmedla en känsla av allvar och vikten av det fria, skrivna ordet. Välgjort och grundligt genomtänkt.

Flera priser med Beckmanskoppling

Beckmansaluma Lina Forsgren (2014) vann guld i kategorin Spel, appar och interaktiv design för #Ogulligt  som hon skapade på uppdrag av Svensk Djursjukvård.

Beckmansalumna Andrea Andersson (2014) vann guld i kategorin Förpackning för den grafiska formen av Rudinski Fruktbrännvin.

Stefania Malmsten, lektor på Beckmans och ena halvan av duon Malmsten Hellberg, fick silver för duons kommunikationskoncept ”1961” i kategorin Identitetsdesign.

Slutligen gick Publiken pristill boken Orka torka. Motståndsinspiration från facebookgruppen Family living the true storyav Lotta Sjöberg och som formgivits av Mikael Jacobsson, huvudlärare på Kvällsskolan Visuell kommunikation.

Här hittar du samtliga vinnare på Kolla! 2016

Om Kolla!

Kolla! är en tävling för alla yrkesverksamma grafiska designers, illustratörer, animatörer, serietecknare, art directors och regissörer, samt för studenter vid skolor för grafisk formgivning och illustration. Tävlingen arrangeras av Svenska Tecknare varje år.

Nyheter

Visa mer