Utställning med Joy Zandén "Det är aldrig för sent!"

Beckmans uppmärksammar kvinnliga kreatörer. Först ut är Joy Zandén, en av de första eleverna på skolan. Formgivaren står i centrum för den alumniutställning som pågår 10-18 november på Beckmans.

Synliggöra kvinnliga kreatörer

Joy Zandén var en av de allra första eleverna på Beckmans som grundades år 1939. Utställningen är ett exempel på kvinnligt skapande som vi vill lyfta fram. En dold kvinnohistoria och även Beckmanshistoria. Utställningen visar Joys rika kreativa process i bilder, mönsterskisser, modeteckningar och foton, dels från hennes år på Beckmans under tidigt 1940-tal, dels nyligen producerade färdiga produkter i form av textilier, tapeter och bilder från hennes stora genombrott som 94-åring. 

Uppväxt genomsyrad av konst 

Joy föddes 1922 i Helsingfors, rakt in i konstvärlden. Pappa var kompositören Gösta Nystroem och mamma var skulptören Gladys Heyman. Fram till tioårsålder bodde hon med sin familj i Paris på vintrarna och på Särö på somrarna. Havet och naturen blev en viktig inspiration för henne. På Särö samlades konstnärsvänner som Isaac Grunewald, Sigrid Hjerthén,och Göteborgskoloristerna. Hon studerade på HDK (f.d. Slöjdföreningen i Göteborg) och sedan mode på Beckmans Reklamskola i Stockholm. Därefter blev hon anställd på Operan i Stockholm och på Stora Teatern i Göteborg. Hennes uttryck var ett brett spektrum av konst, mode, reklam och teaterdekoration. 

Mönster bortglömda i 60 år

Under kriget arbetade Joy i Köpenhamn på Det Kongelige. 1948 flyttade hon hem till Göteborg och blev mönsterformgivare på familjens textilfirma Heyman & Holmberg. I början av 50-talet for hon till New York för att sälja sina mönster men rönte ingen framgång. Självförtroendet fick sig en ordentlig törn, och hon la mönsterrullarna i brunt papper i en byrålåda i källaren och glömde mer eller mindre bort dem i över 60 år. Projektet genomförs i samarbete med Familjen Robert Weils Stiftelse.

Alumnisamtal 14 november

I samband med utställningen håller vi också ett samtal den 14 november kl 17 med Jessica Zandén, skådespelare och dotter till Joy, och Hedvig Hedqvist, journalist, om tiden, kvinnors ställning och formgivning, modererat av Loffe Palmgren.

Vernissage och öppettider

Vernissage fredag 10 november kl. 16.00–18.30. Invigning kl. 17.00. Skådespelaren Jessica Zandén inviger och berättar om utställningen.

Öppettider 11-18 november:
lör 11 nov - sön 12 nov kl 12.00-15.00
tis 14 nov kl 17.00–19.00 presentation och alumnisamtal med Jessica Zandén, Hedvig Hedqvist, och moderator Loffe Palmgren
lör 18 nov kl 12.00-15.00

Övriga vardagar är det öppet efter överenskommelse med Annika Berner

Nyheter

Visa mer