För andra året i rad har en produkt av Beckmanslektor Margot Barolo fått Elle Decorations utmärkelse ”Årets textil”. ”Årets designer” blev gästlärare Carina Seth Andersson.">

Utmärkelsen Årets textil till Beckmanslektor

För andra året i rad har en produkt av Beckmanslektor Margot Barolo fått Elle Decorations utmärkelse ”Årets textil”. ”Årets designer” blev gästlärare Carina Seth Andersson.

Filten Curly - ett lyckat experiment

Margot Barolo fick årets utmärkelse tillsammans med Ulrika Mårtensson för filten ”Curly” som de skapat för Design House Stockholm. Resultatet kom till utifrån ett experiment med skulpturala mönster som de fick fram genom att få en stickmaskin att göra "fel", garntrådarnas spänning och elasticitet gjorde att stickningen började vrida sig och skapade en levande struktur. Den böljande formen gör att textilen ligger luftigt mot huden när man använder den som pläd eller sjal. ”Att det kan bli så rätt när man gör fel med flit – året textil är ett sällsynt lyckat experiment!” skriver juryn om valet. Förra året prisades duon för serien Gåsöga för Klässbols.

Margot Barolo är formgivare och programansvarig för Form på Beckmans. Hon driver parallellt designbyrån Margot Barolo AB samt Brave Production tillsammans med Ulrika Mårtensson. Genom åren har hon arbetat med några av Sveriges främsta företag med bland annat produktformgivning och erhållit flera utmärkelser. De senaste åren har hon fördjupat sig i olika formfrågor och utmanat bilden av produktion, svensk konstindustri och vår värdering av människor och produkters tillkomst.

Årets designer till gästlärare Carina Seth Andersson

Utmärkelsen "Årets designer" gick till formgivaren Carina Seth Andersson som är återkommande gästlärare på Formprogrammet. ”Med perfekt avvägda linjer och känsla för materialens olikheter skapar hon sköna bruksföremål. Hon är den lågmälda perfektionismens mästare.” skriver juryn om valet.

Nyheter

Visa mer