Tidigare Beckmansstudent hyllas i internationell stolutställning

En fantasieggande skulptur som både platsar i Moderna museets samlingar och fungerar att sitta på, sa SVT Kulturnyheter om tidigare Beckmansstudenten Klara Granstrands stol.

Klara Granstrand gick ut formprogrammet 2015 och stolen är hennes tolkning av en bärbar stol. Den visas just nu i utställningen Back 2 Back på galleri Etage Projects i Köpenhamn. 

Ett experiment med form och kraft

–Stolen som heter Stuck-up är ett praktexempel på vad jag gör. Det är resultatet av en intuitiv lek och ett fritt utforskande av material, form och kraft där samarbetet dem emellan ger funktionen. Utgångspunkten är som i många andra projekt att experimentera med form och kraft, där material och formval ger olika funktion, en slags stilla mekanik. Den är rätt avskalad vilket synliggör hur delarna bärs upp av varandra. Den visar på samma tänk som jag utforskade under examensarbetet A tension på Beckmans där jag undersökte relationen mellan form och kraft, berättar Klara.

"Stolen –den ultimata designutmaningen"

Danska Etage Projects har lyfts fram av New York Times som ett av världens bästa gallerier. Deras pågående utställningen Back 2 Back är kurerad av Fredrik Paulsen som också är en tidigare Beckmansstudent (2007) och numera gästlärare på formprogrammet. Han, och många med honom, menar att stolen är den ultimata designutmaningen och i utställningen har 12 formgivare bjudits in att göra sin tolkning av en stol. Utställningen är öppen till den 30 juni.

Här ser du inslaget i SVT Kulturnyheter

Nyheter

Visa mer