Svenskt Tenn-stipendium till Beckmansstudenter

Tim Karlsson och Benjamin Curtis får årets glas-stipendium från Svenskt Tenn.

Glasobjekt för det dukade bordet

Sistaårsstudenterna på Formprogrammet har under sex veckor utforskat glasdesign med Svenskt Tenn som uppdragsgivare. Studenternas uppdrag var att skapa en produktserie för "Det dukade bordet". Stipendiaten Tim Karlsson valde att göra en vas utifrån ett historiskt perspektiv.
—Innan Estrid Ericson startade Svenskt Tenn arbetade hon som teckningslärare. I min vas kan man se att jag har en genomgående linje vilket skapar en kontur. Det ska föreställa en teckning av en vas. Det tvådimensionella möter det tredimensionella. Linjen kommer i flera färger, säger Tim, som också berättar att det viktigaste för honom var att skapa en produkt som många kan uppskatta, en produkt med en enkel form som samtidigt känns personlig. 

Den andre av årets stipendiater, Benjamin Curtis koncept för det dukade bordet är en ny tappning på det klassiska tårtfatet. 
—Källan till min inspiration är begreppet Exotisk, framförallt ordets förhållande till vana och perspektiv. Jag har utgått ifrån kantarellen, inte som en svamp, utan som ett främmande objekt - monumentalt och monolitiskt i sin form. I kontrast till det klassiska tårtfatet med platta, hals och fot, ville jag göra om den till ett stort, tungt och häftigt objekt som höjer och hyllar sig själv, inte bara det man ställer på det, berättar Benjamin.

Utmaning att få fram prototyp i glas

Att göra en prototyp i glas var för båda två en utmaning. Glas är ett levande material som de flesta i klassen inte har arbetat med och det kan vara svårt att föreställa sig hur resultaten blir. För Benjamins del visade det sig också extremt svårt att gjuta tårtfatet i ett material som liknar gjutet glas. 

Stipendiet innebär att Tim och Benjamin får möjlighet att arbeta med produktutveckling av sina glasobjekt tillsammans med Svenskt Tenn. 

Uppdraget "Det dukade bordet" resulterade i vaser, skålar, lyktor, karaffer, kärl, servettringar och en honungskapsel, se produktbilder ovan. Se film från när klassen blåste upp sina skisser i glas med hjälp av glasblåsare Eino Mäkilä.

Nyheter

Visa mer