Studenter tolkar årets Nobelpris med mode, musik och design

Med mod och självständighet tolkas årets Nobelpris av studenter från Beckmans Designhögskola och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm (KMH).

De konstnärliga gestaltningarna visas från 4 december på Nobelmuseet i utställningen Nobel Creations – the Nobel Prize 2015.

”Samarbetet med Nobelmuseet är på samma gång en designövning med utgångspunkt i ett av våra mest storslagna festtillfällen, och en reflektion kring vad kreativitet och forskning kan innebära” säger Göran Sundberg, lektor i modedesign här på Beckmans Designhögskola.

Under höstterminen har studenterna i mode, musik och design tillgång till Nobelmuseets expertis när det gäller ämnen, utställningsproduktion och formgivning.  Med avstamp i det kända skapar de självständiga och fria tolkningar av priserna i fysik, kemi, medicin, litteratur, fred och ekonomi. Resultaten är en inspirerande ingång till det som förenar Nobelpristagare, kreatörer och konstnärer: kreativitet. Att kombinera insikter från olika kunskapsområden och ha modet att tänka i nya banor är några av särdragen för kreativitet.

Nobelpristagarna själva bidrar till utställningen genom att skänka ett föremål som berättar en historia om deras egen kreativitet. Utställningen utvecklas så i lager med presentationer av priserna, tolkningar av studenter och föremål som berättar om Nobelpristagarna.

Från den första utställningen 2011 har samarbetet mellan Nobelmuseet och skolorna även resulterat i vandringsutställningar. Under våren besökte Nobel Creations exempelvis the American Swedish Institute i Minneapolis.

Nobel Creations – the Nobel Prize 2015 visas på Nobelmuseet den 4 december t.o.m. den 6 mars 2016.

Nyheter

Visa mer