Ta dig tid att utforska formatet, lita på ditt eget manér och jobba parallellt med uppgifterna tipsar Johanna och Gabriel som sökte Visuell kommunikation förra året och kom in.">

Studenter tipsar om arbetsprover – visuell kommunikation

Ta dig tid att utforska formatet, lita på ditt eget manér och jobba parallellt med uppgifterna tipsar Johanna och Gabriel som sökte Visuell kommunikation förra året och kom in.

–Först tänkte jag söka både Konstfack och Beckmans men kände att jag inte skulle orka med att göra arbetsproverna till båda. Så jag bestämde mig för att satsa allt på att komma in på Beckmans och verkligen lägga ner mycket tid på arbetsproverna, berättar Johanna Lundberg.

”Jag ska göra bättre än mitt bästa”

Efter jobb och en förberedande utbildning på ECV i Paris bestämde sig Johanna för att söka till Beckmans.

–Att design kan göra skillnad genomsyrar utbildningen här och det var därför jag ville gå på Beckmans. Jag gillar också att det är en liten skola och att man lär känna alla, även de från de andra två programmen, säger hon.

Sammantaget lade hon ner 2-3 månader på att göra arbetsproverna.

–Jag tänkte att jag ska göra bättre än mitt bästa. Men att våga börja var nästan det jobbigaste.

En av arbetsprovsuppgifterna förra året handlade om typsnitt och att göra en affisch till ett typsnitt som man tycker är intressant. Johanna valde att brodera en affisch för hand för typsnittet Times New Roman.

–Det tog ganska lång tid, men jag ville brodera en affisch för att göra något nytt. I min research för uppgiften tittade jag rätt mycket på Pinterest och liknande och kände att jag verkligen ville utforska formatet för att se vad jag kan tillföra till en typografiaffisch, berättar Johanna.

Gabriel Fager Ferrari löste uppgiften genom att göra en interaktiv affisch.

–Jag hade höga krav på mig själv just för att jag gillar typsnitt så det var faktiskt den uppgift jag blev klar med sist, bara två veckor innan sista dagen. Affischen går att snurra på så att betraktaren kan interagera med den.

Utvecklande att göra arbetsproverna

Gabriel Fager Ferrari har vetat sedan gymnasiet att han skulle gå på Beckmans. Vägen hit gick via Beckmans Kvällsskola visuell kommunikation och Östra Grevie folkhögskola.

–Beckmans har en bra mix av konstnärligt och kommersiellt. Man får en konstnärlig grund men den ger en också en bra förberedelse för yrkeslivet, säger Gabriel.

Båda är överens om att man utvecklas mycket av att göra arbetsproverna, att man tänjer på sina egna gränser. Och att det handlar mycket om att utforska format. Gabriel valde t ex att göra flaskpost av den uppgift som handlade om att göra ett bokomslag. Omslaget skulle vara till boken Utvandrarna av Vilhelm Moberg som handlar om en grupp smålänningar som flyr svälten i Sverige på 1850-talet och emigrerar till Nordamerika.

Människor på flykt blev också temat för Johannas idé till en parfym, som var en av de andra  arbetsprovsuppgifterna förra året.  

–Parfym handlar mycket om identitet, det kan handla om en kändis eller ett lyxigt liv i en storstad. Jag ville vända det till något annat och tänkte mycket på kriget i Syrien och alla hemska bilder vi får se därifrån. Men Syrien är förstås mer än krig, det vackra landskapet inspirerade mig till förpackningen och växterna som växer där till doften. Compassion Scent som parfymen heter, handlar om att göra något positivt i en hemsk situation och skapa en kommersiell produkt där pengarna från försäljningen går till människor på flykt.

Några sista tips till de som just nu sitter och jobbar?

–Det är lätt att gå in på nätet för inspiration men det är viktigt att lita på sitt eget manér. Illustrerar du mycket, gör då det i dina arbetsprover, är du väldigt inne på typografi, använd det i proverna. Och arbeta parallellt med uppgifterna, släpp en uppgift ett tag om du kör fast och jobba med en annan. Jag satte också en deadline för mig själv 2 veckor innan sista dag så att jag skulle ha tid med finjusteringar, säger Gabriel.

Läs fler tips från Beckmansstudenter om arbetsprover

Nyheter

Visa mer