Välj något som berör dig och gör det fullt ut! Erik Olsson och Sandra Saeidi sökte Modeprogrammet förra året och kom in. Nu delar de med sig av tips och vad de själva skulle velat veta när de satt med arbetsproverna för ett år sedan.">

Studenter tipsar om arbetsprover – mode

Välj något som berör dig och gör det fullt ut! Erik Olsson och Sandra Saeidi sökte Modeprogrammet förra året och kom in. Nu delar de med sig av tips och vad de själva skulle velat veta när de satt med arbetsproverna för ett år sedan.

–Det är lätt att ha en förutfattad bild av vad de som sitter i antagningsjuryn vill ha men det är viktigt att komma ihåg att de söker olika personer. Därför måste du våga visa dig själv och vad du gillar, att det kommer fram i arbetsproverna vem du är. De väljer dig utifrån alla dina nyanser, säger Sandra.

Drev eget klädmärke

Båda två är från Uppsala men kände inte varandra innan Beckmans. Sandra gick ett års förberedande konstutbildning på Wiks konstskola och sedan på Beckmans Kvällsskola mode. Erik jobbade med sitt eget klädmärke i fyra år för att sedan gå ett års förberedande utbildning på Modeakademin på Mora Folkhögskola.

–Jag kunde egentligen ingenting om modedesign, utan hade lärt mig att göra plaggskisser på Youtube, berättar Erik som under eget märke designade t-shirts med prints, skjortor, jackor och kepsar som såldes i sex butiker i Sverige och en i Los Angeles. Produktionen låg i Hongkong.

­–Min inkörsport till mode var mitt intresse för BMX-cykling och jag tyckte inte att det fanns något märke som sålde den typen av plagg i Sverige, så jag startade ett eget märke. Men jag insåg efter ett tag att jag behövde lära mig grunderna i modedesign för att kunna utveckla min design.

På Modeakademin i Mora var tiden delad mellan sömnad, mönsterkonstruktion och designprocess. När det var dags att söka sig vidare därifrån sökte han både Textilhögskolan i Borås och Beckmans, och kom in på båda.

–Men Beckmans var mitt förstahandsval eftersom skolan jobbar nära branschen under hela utbildningen. Redan under första året jobbar du ihop med företag, säger Erik.

Utmanande men roligt att göra arbetsproverna

Sandra hade tänkt på att söka Modeprogrammet på Beckmans redan under högstadiet och året på Kvällsskolan fick henne att bestämma sig.  

–Året på Kvällsskolan var väldigt utvecklande och bekräftade för mig själv att det var rätt att söka till  Modeprogrammet. Vi fick också feedback på arbetsproverna innan vi skickade in dem vilket var väldigt givande, berättar Sandra.

En av uppgifterna förra året var att designa en modekollektion på temat en person/musa. Sandra valde en person som provocerar henne och designade en kollektion som handlade om identitet. Hon experimenterade med material, tolkade tyger, silhuetter och färger.

–Det var den uppgift som var mest utvecklande. Samtidigt som den var påfrestande att göra så hade jag roligt under tiden. Och i slutet hade uppgiften berikat mig mycket och det bekräftade också att det här var rätt utbildning för mig, berättar Sandra.

Den mest utmanande uppgiften för Erik var den som handlade om att göra ett mönster på temat resa.

–Jag ville hitta en bra ingång till uppgiften och med alla rapporter om flyktingsituationen förra våren blev flyktingars resa genom Europa den ingång jag letade efter. Bredvid skolan i Mora låg en flyktingförläggning och jag intervjuade en av de boende som var fotograf och som hade dokumenterat sin resa. Utifrån det skapade jag sedan ett mönster, berättar Erik som menar att det är viktigt att välja något som berör dig, för det är då som din personlighet kommer fram.

Låt skissboken vara oredigerad och gör en tidsplan

En av de viktigaste delarna av arbetsproverna till Modeprogrammet är skissboken. Det är en bok som du fyller med allt som inspirerar dig: inspirationsbilder, egna skisser, men det kan också vara en dikt eller en film som inspirerar dig. Den visar hur du jobbar och kan se ut på många olika sätt.

–Att skissböckerna kan se ut på många olika sätt hade jag nog velat veta när jag satt med min förra året. De jag hade sett när jag var på Beckmans på öppet hus var väldigt tjocka, men alla jobbar på olika sätt. Det som är viktigast är att låta bli att redigera den, vilket kan vara svårt. Men om man tar bort delar ur den som man inte är nöjd med kan det i värsta fall bli så att den som bedömer dina arbetsprover inte ser var din inspiration kommer ifrån. Så ta inte bort det som är personligt. Det behöver inte vara helt perfekt, utan våga också visa skisser och tester som du inte är helt nöjd med, säger Erik.

I övrigt är ett av deras viktigaste tips att göra en tidsplan och sätta deadlines för sig själv.

–Ofta tar det längre tid än man tror att göra arbetsproverna. Man kan fastna på olika saker men då är det viktigt att fortsätta med en annan uppgift så att man har flow, säger de.

Läs fler tips från Beckmansstudenter om ansökan

Nyheter

Visa mer