–Jag hade aldrig gjort arbetsprover förut och tänkte att jag ville lära mig något genom att göra dem. Så jag provade på många olika sätt att formsöka, bland annat genom att jobba med plastline och kartong, berättar Kaori Agematsu som går första året på Form.">

Studenter tipsar om arbetsprover – form

–Jag hade aldrig gjort arbetsprover förut och tänkte att jag ville lära mig något genom att göra dem. Så jag provade på många olika sätt att formsöka, bland annat genom att jobba med plastline och kartong, berättar Kaori Agematsu som går första året på Form.

Från Japan till Beckmans                

Längtan att få jobba med händerna fick Kaori Agematsu att efter utbildningen i mediakommunikation på universitetet i Japan kolla upp alla designskolor i Europa. Det var Form på Beckmans som hon fastnade för.

–Det hade förstås varit enklare att läsa en designutbildning i Japan men där måste man välja inriktning redan från början. Jag visste inte vilken inriktning jag ville gå och tyckte att Form på Beckmans lät bra då jag skulle få jobba både med produktdesign och inredning, och framförallt med designprocess som metod, säger Kaori.

–Dessutom gillar jag nordisk design och tänkte att det skulle bli en utmaning och erfarenhet för mig att flytta till Europa.

Experiment med olika material

Efter åtta månaders studier i svenska på Lunds folkuniversitet började hon på en förberedande utbildning på Leksands folkhögskola, och förra året gjorde hon arbetsproverna till Formprogrammet. En av uppgifterna var att ta fram ett valfritt koncept för en kiosk.

–Genom att formsöka på flera sätt hittade jag mitt koncept till kiosken, en lugn oas i staden. Den form jag till slut bestämde mig för kom jag fram till genom experiment i vikt papper ­– origami. Kioskens kan öppnas och stängas likt ett dragspel, och origami-formen går igen i kioskens inredning.

Den andra designuppgiften handlade om produkter på temat familj, ett tema som var fritt fram att tolka.

–Jag tänkte på hur man tillbringar tid tillsammans i familjen. Ofta gör man något mysigt men det handlar också om att ibland göra tråkiga och jobbiga saker, som att städa. Jag ville vända städning till något positivt. Istället för att gömma städprodukterna ville jag skapa produkter som man gärna har framme och tillgängliga, berättar Kaori.

Det blev en produktfamilj för diskbänken och för rengöring av bord, totalt fyra stycken; en liten mopp för rengöring av bordsytor, två olika svampar i organisk form, en för diskning och en för att torka av ytor med, samt en torkställning för blöta trasor och svampar.

Har du några tips till de som söker i år?

–Prova många olika sätt att utveckla din idé, att söka efter form i olika material. Och sök inte bara inspiration på nätet, gå ut i naturen och på stan också, säger Kaori.

Läs fler intervjuer med studenter om arbetprover

Nyheter

Visa mer