Stipendier till tre modestudenter från Beckmans

Sofia Hildebrand, Anna Scholz och Siah Javaheri har tilldelats sammanlagt 35 000 kr i stipendier av föreningen Hemslöjden.

Hemslöjden delar ut stipendier till personer som har utmärkt sig inom slöjd och hantverk. Gemensamt för alla tre modestudenter är att de på olika sätt värnar om hantverket i sin design.
—Jag vill vara en megafon för ett hantverksarv som vi fortfarande har tillgång till, säger Sofia Hildebrand, M17, som efter studier vid Bournemouth Arts University och Sätergläntan redan arbetat flera år med att kombinera gamla sömnadstekniker med ett modernt hantverksspråk i sin design.

Stipendiet kommer hon att använda till att fortsätta experimentera med gamla tekniker och material i modetvåornas pågående kurs där materialexperiment och olika textila tekniker står i fokus. Resultatet av kursen kommer hon och de övriga studenterna i åk 2 på Mode visa på Beckmans den 19 november.

Anna Scholz och Siah Javaheri går båda sista året på modeprogrammet (M16). Under året kommer de att arbeta med två kollektionsprojekt; Fashion Collaboration, som är ett samarbete med ett etablerat svenskt modeföretag och som visas på Fashion Week i januari, samt sina examenskollektioner som visas den 19 maj nästa år på Kulturhuset.
—Hantverk har alltid varit en central del av av modedesign för mig. Genom att utveckla materialen vill jag skapa intressanta ytor och låta dessa ytor påverka min design. På så vis känner jag att det är möjligt att höja nivån på modedesign ytterligare, säger Anna Scholz.

Anna kommer att använda stipendiet till att fortstätta utveckla och utforska materialmanipulationer och texturer samt möjligheterna att kombinera stickning, vävning och broderi.

Siah Javaheri, som är född i Iran och uppvuxen i Västerås, blandar estetik och teknik från olika delar av världen för att på så sätt sammanföra sina kulturer i ett personligt uttryck. Hon är särskilt intresserad av broderi, tredimensionella mönster, återbruk och hållbara material. Stipendiet kommer hon att använda till projektet Fashion Collaboration.

Nyheter

Visa mer