Sju av 2016-års modestudenter från Beckmans ställer ut i Beckmansboxen på Stockholm Costume and Fashion Institute (SFCI) under våren.">

Sju temautställningar med Beckmansstudenter på SFCI i vår

Sju av 2016-års modestudenter från Beckmans ställer ut i Beckmansboxen på Stockholm Costume and Fashion Institute (SFCI) under våren.

Skejtkulturen utforskas 16 feb-1 mars

Den tredje vernissagen i Beckmansboxen på nystartade SFCI är med tidigare modestudenten Jenny Larsson som i sitt arbete undersöker hur vi som individer skapar en identitet genom klädkoder och tillhörande symboler och därigenom markerar vilken grupp vi vill tillhöra. Fokus ligger på skejtare och vilka koder och symboler som en egentligen behöver anamma för att kalla sig skejtare. I utställningen testar hon gränserna för de visuella ramar som skapats inom och utanför skejtkulturen. 

Maximalism och frågeställningar kring femininitet

Sedan Stockholm Fashion and Costume Institute öppnade i mitten av januari har två separata temautställningar ägt rum i Beckmansboxen på plan 2 på SFCI. Först ut var Siah Javaheri som ställde ut på temat ”finns det plats för överdåd i mode?”. Hennes förgyllda mockajacka och pärlbroderade topp från examenskollektionen fick möta en sammetskappa med pärlbroderi av Ann-Margret Fyregård från Operetten Läderlappen, 2012.

Marika Ekblad avslutade nyligen sin installation som berörde frågeställningar kring femininitet, kvinnlig sexualitet och styrka, och hur de representeras i filmer från 1940-talet till idag. Hon visade bland annat en klänning från examenskollektionen som kan bäras på olika sätt som är mer eller mindre avklädda. Ett långt släp kan användas som boa vilket lämnar klänningens djupa ringning och höga slits synliga, släpet kan även draperas runt kroppen så all hud täcks. Klänningen gestaltar ambivalensen mellan den egna relationen till kroppen och hur den ses på av andra.

Fyra ytterligare vernissage i vår

Senare i vår fyller de tidigare studenterna Josephine Bergqvist 2/3, Klara Modigh 16/3, Isabelle Larsson Knobel 30/3 och Caroline Brendov 6/4 Beckmansboxen med innehåll. Håll utkik!

Nyheter

Visa mer