Nagellack och dinosaurier gav modestudenten Dat Danh inspiration till arbetsproverna förra året.">

Så tänkte vi - studenttips om arbetsprover, del 2

Nagellack och dinosaurier gav modestudenten Dat Danh inspiration till arbetsproverna förra året.

Gick först Beckmans Kvällsskola

Det var egentligen bara för två år sedan som Dat kom på att han ville jobba med mode. Drömmen var då att starta ett eget jeansmärke. Han kunde ingenting om mode men var nyfiken och ville lära sig om processen - om allt från design till produktion. En kompis tipsade om Beckmans och Dat sökte till modeutbildningen på Kvällsskolan och kom in.

Dat Danh kommer från Malmö och flyttade till Stockholm för fyra år sedan tillsammans med sin bror för att starta en nagelsalong. Där arbetade han både med att ta emot kunder och att göra konstnaglar. Han jobbar fortfarande där ibland på helgerna och erfarenheterna av att arbeta med nagellack är något han använde sig av när han parallellt med utbildningen på Kvällsskolan gjorde arbetsproverna till Mode 180 hp förra året.

Barndomsminnen gav experiment med nagellack och shibori

En av arbetsprovsuppgifterna var att skapa ett eget mönster på temat "hem". Dat växte upp i en förort till Malmö där det var mycket kriminalitet och droger. Mönsteruppgiften tog sin utgångspunkt från det hallucinatoriska och han ville skapa ett väldigt abstrakt mönster. 

—Jag började experimentera med nagellack och hällde det i vatten som jag drog en pinne igenom. På så sätt uppstod olika mönster, precis som när man som barn tittar på olika molnformationer och fantiserar om vad de föreställer. Jag lade papper på vattnet så att mönstret fastnade på pappret och sedan scannade jag in dem i datorn och applicerade det som mönster på olika plagg, berättar Dat.

Erfarenheter och minnen från barndomen går som en röd tråd genom hans arbetsprover. Till exempel utgjorde dinosaurier inspiration till en annan uppgift som handlade om att välja en tidsepok och skapa ett modekoncept utifrån det.

—Jag valde Kritaperioden då dinosaurierna levde. Jag gillade dinosaurier mycket när jag var liten och ville skapa en kollektion som verkligen var personlig. Efter en workshop i shibori (en japansk variant på batik) på Kvällsskolan började jag experimentera med material och försöka skapa en struktur som påminde om dinosauriernas hud, som krokodil ungefär. Utifrån det formgav jag sen en kollektion, säger Dat.

Har du några tips till de som nu ska söka till modeprogrammet på Beckmans?

— Våga experimentera! Tänk ”Vad händer om jag gör såhär”. Det är viktigt med ett personligt uttryck, så att det känns ”wow”! Och dokumentera allt du gör i skissboken* så att man kan följa din process. Sen är det viktigt att ha gott om tid. Jag började med arbetsprovsuppgifterna första dagen som de släpptes.

Vad tror du att du gör efter examen?

—Jag vill jobba för ett stort modehus. Jag gillar brittiskt herrmode, så kanske Burberry. Sen vill jag starta eget.

*Skissboken visar hur du jobbar. Det är en bok som du fyller med allt som inspirerar dig: inspirationsbilder, t ex utklipp från nätet eller tidningar och egna foton, men det kan också vara en dikt eller en film som inspirerar dig. Tänk på att inte redigera den! Ha kvar allt i den, även saker du inte är nöjd med, ta inte bort det som är personligt.

Del 1 i serien "Så tänkte vi - studenttips om arbetsprover" - två studenter i Visuell kommunikation delar med sig av tips kring arbetsprover.

Nyheter

Visa mer