Regiduo från Beckmans utmanar svenskt filmskapande

Båda fick stort genomslag för sina respektive examensprojekt, filmerna Ivy Vigilante (2015) och Comedians (2016). Nu har tidigare Beckmansstudenterna Nathalie Hallman och Johanna Nyberg bildat regiduon Cherry Cobra Films.

–Cherry Cobra är som den bästa och värsta buffén du kan föreställa dig, på samma gång. Vi blandar hej vilt referenser från italiensk 70-talsskräck, Americana, standup, porr, modefilm och konst. Vi har ett väldigt maximalistiskt uttryck som utmanar svenska konventioner när det kommer till filmskapande. Ryggmärgen i Cherry Cobra är retronostalgi, mättade färger, skruvade berättelser och starka karaktärer. Vi vill förpacka det visuella på ett pastischartat sätt, men alltid föra in en modern twist i våra cinematiska, narrativa berättelser, berättar Nathalie.

Rakt in på reklamfilmsarenan – kontrakt med produktionsbolag

Duon har nyligen skrivit kontrakt med produktionsbolaget Hobby Film och antar därmed utmaningen att applicera sina idéer och formspråk på kommersiell film.

–Det känns fantastiskt på så många olika sätt, bland annat för att vi blev signade så snart efter vår examen, med tanke på att det vanligtvis tar flera år för de flesta regissörer innan de ens hamnar på produktionsbolag.

Fann varandra på Beckmans

Från början träffades de på en föreberedande konstskola innan de kom in på Beckmans. Men det var först under Beckmanstiden som de fann varandra och insåg att de har ett gemensamt intresse för för just film och storytelling.

–Vi insåg att vi båda är så långt ifrån diskbänksrealism som man kan komma i våra visuella uttryck och idéer, så det kändes givet att vi skulle slå ihop oss och bilda regiduon Cherry Cobra! berättar Johanna och fortsätter:

–Alla projekt vi tagit oss an har grundat sig i vårt stora intresse för storytelling och populärkultur, och på så vis har vi skapat ett unikt språk som översätts i vårt filmskapande. Arbetsmoralen och DIY-mentaliteten på Beckmans, och vikten av nätverkande, är de mest värdefulla erfarenheterna vi tar med oss från vår studietid till arbetslivet.

Examensfilmer som prisats på filmfestivaler över hela världen

Som examensarbete i Visuell kommunikation gjorde båda varsin kortfilm. Nathalies film Ivy Vigilante  premiärvisades på Beckmans examensutställning 2015. Efter det har den visats på filmfestivaler över hela världen och vunnit ett flertal priser.

–När filmen var färdig bestämde jag mig för att prova att skicka in den till olika internationella filmfestivaler. Jag fick svar från flera festivaler att Ivy antingen blivit nominerad eller utvald till ”Official Selection”, vilket kändes helt galet. Under det senaste året har Ivy vunnit fem utmärkelser på Sveriges Kortfilmsfestival, Silver i UNICA-festivalen, visats på Raindance-festivalen i London och blivit nominerad på Berlin Fashion Film Festival, Oaxaca Film Fest i Mexico, Turin, Tallin och Stockmotion Filmfestival i Stockholm. Det har gått mer än 1,5 år sedan premiären på Beckmans examensutställning, och Ivy visas faktiskt fortfarande för allmänheten, nu senast i december på Kortfilmsdagen i Malmö, berättar Nathalie.

Johanna Nybergs film Comedians premiärvisades på Beckmans examensutställning i år och har vunnit en tävling som prestigefulla Sundance Film Festival i USA arrangerat.

–Sundance Film Festival har valt ut femton unga filmskapare att ingå i ett så kallat fellowship – ett pris som bland annat innebär att vi bjudits in till festivalen i Salt Lake City i januari 2017. Vi har även tilldelats ett 1-årigt mentorskap som innebär att vi får möjlighet att vidareutveckla filmidéer tillsammans med Sundance-alumni och andra erfarna personer i filmbranschen. Mentorskapet innebär också vidare kontakter inför framtiden såsom praktik och arbete vilket känns otroligt spännande! berättar Johanna.

Har ni några råd till andra som vill jobba med film?

—Ta kontakt med folk i branschen är nog vårt främsta tips! Nästan direkt efter vår examen började vi båda arbeta som researchers och regiassistenter åt reklamfilmsregissörer och på så sätt lärt oss massor. Försök också att vara med på så många filminspelningar som möjligt, ingen inspelning är den andra lik och man lär sig alltid något nytt! Nätverka är nyckeln till ditt nästa jobb, och var ödmjuk och nyfiken på alla i teamet. Att göra film är ett enormt teamwork i sin bästa form: man skapar konst tillsammans med ett stort antal duktiga kreatörer och människor med expertis, och genom teamwork bildas något som man aldrig hade kunnat göra på egen hand. Det är det som är det magiska med att göra film!

Nyheter

Visa mer