Peter Ström från Konst & Teknik blir lektor med inriktning digitala medier på Beckmans Designhögskola i augusti.">

Peter Ström blir lektor på Beckmans Designhögskola

Peter Ström från Konst & Teknik blir lektor med inriktning digitala medier på Beckmans Designhögskola i augusti.

—Jag kommer att ansvara för digital formgivning och kommunikation på programmet för Visuell Kommunikation. Det innebära t ex formgivning för digitala medier, typografi för skärm, digital designhistoria och internetkultur. Jag hoppas på att inspirera framtida formgivare och kommunikatörer till ett öppet, nyfiket, undersökande och ifrågasättande förhållningssätt till den digitala teknologi som finns omkring oss, säger Peter.

Jobbat med webben sedan 90-talet

Peter Ström började intressera sig för datorer och internet när webben var ung i mitten på 90-talet och han själv var i tonåren. Allt var möjligt och tekniken bakom webbläsarnas visuella förutsättningar utvecklades vecka för vecka. Han skapade mängder av webbprojekt tillsammans med sin bror Martin (programmerare), bl a internetpublikationen Harald.net och pre-blogg-nätverket Reload.org. 1998 startade han, Martin och David Sundin webbyrån Speedway som under dotcomerans glansdagar blev Abel & Baker.

—Efter det läste jag grafisk design på Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam för lärare som Linda van Deursen, Experiemental Jetset och Gerard Unger. Där fick jag möjlighet att utveckla mitt intresse för idébaserad och många gånger typografisk formgivning, något som följt med det mesta jag åtagit mig sedan dess, berättar Peter.

Startade Konst & Teknik

Efter examen 2006 startade Peter designstudion Konst & Teknik i Stockholm tillsammans med Mattias Jakobsson (som gick ut Beckmans samma år). Studion är specialiserad på projekt som befinner sig i gränslandet mellan grafisk och digital formgivning med uppdragsgivare inom främst kultur- och konstsammanhang. Studion producerar böcker, typsnitt, utställningsdesign, webbprojekt och appar.

—Parallellt är jag initiativtagare till många egna projekt som förlagsnätverket Publishing as (part-time) Practice tillsammans med Sara Teleman, Matilda Plöjel och Mattias Jakobsson, förlaget Andperseand med Jeff Kinkle, Mattias Jakobsson och Emanuel Almborg, och apparna Copypastecharacter, linkli.st och Photoboth (samtliga med Martin Ström och Mattias Jakobsson). Dessutom är jag delaktig i den årliga designauktionen Örnsbergsauktionen och det ambulerande samtida konstgalleriet Issues.

Undervisar och föreläser runt om i Europa

Peter har tidigare undervisat på Beckmans i digital typografi och redaktionell design samt på Konstfack, Södertörns Högskola och Stockholms Universitet. Han håller även regelbundet workshops och föreläsningar runt om i Europa.

—Jag är en aktiv observatör av internetkultur, internetkonst och konst på internet och otroligt intresserad av internetfenomen och teknik och nyfiken på att involvera detta i undervisningen, säger Peter som menar att jobba med och för digitala medier idag ofta är en huvudsysselsättning för en praktiserande formgivare, oavsett om man jobbar på kontor eller driver egna projekt.

—Därför är det viktigt att studenterna förbereds för de tekniska förutsättningar de står inför, så att de själva kan fatta beslut som resulterar i nyskapande, intressanta, ifrågasättande design- och kommunikationslösningar — speciellt i en tid där hela yrkesidentiteten kontinuerligt förändras. Å ena sidan har den digitala designeran bara börjat och vi måste se den som del av vår designskrivning på samma sätt som vi gör med annan visuell kultur. Å andra sidan har vi levt med våra datorer och smart phones så pass länge att vi kan dra reflekterade slutsatser och erfarenheter från dess historia. Även inom digital formgivning är det viktigt med tillbakablickar och att blicka mot andra formdiscipliner, säger Peter.

Nyheter

Visa mer