Öppen föreläsning: Den svenska modeindustrins DNA

Om mode som materiellt, kulturellt och nationellt uttryck, om Beckmansgrundaren Göta Trägårdhs pionjärinsatser och hur synen på design och kreativitet i Sverige var kopplad till den industriella utvecklingen – den 6 november är det öppen föreläsning med nydisputerade modevetaren Ulrika Kyaga.

Nya perspektiv och nytt bildmaterial från Dior 

Med utgångspunkt i sin avhandling Swedish Fashion 1930–1960: Rethinking the Swedish Textile and Clothing Industry (2017), berättar Ulrika om den svenska modeindustrins framväxt utifrån en vidare förståelse av mode som materiell, symbolisk och nationell produktion. Hon ger nya perspektiv på ett delvis annat karakteristiskt mode och aktiv modekultur än den gängse bilden av konfektionsindustrin under denna period. Delar av presentationen baseras på originaldesignarbeten som analyserats i arkivet hos modehuset Dior i Paris. Ulrika sätter även nytt ljus på Göta Trägårdh som tillsammans med Anders Beckman grundade Beckmans skola, och hennes insatser som utvecklade svenskt mode.

Om Ulrika Kyaga 

Ulrika Kyaga är doktor i modevetenskap, disputerad vid centrum för modevetenskap, Stockholms universitet och har en magister i modevetenskap samt en civilekonomexamen från Karlstad universitet. Hon har även en examen i Konstruktion och Design från Stockholms Tillskärarakademi. Före doktorandstudierna arbetade Ulrika under tio år inom PR- och kommunikationsbranschen som rådgivare åt främst mode- och livsstilsföretag. Under 2016–2017 har hon medverkat som extern representant i Beckmans utbildningsnämnd.

Tid, plats och anmälan

Tid: måndag den 6 november kl 16.15-17.15
Plats: Aulan, Beckmans Designhögskola
Anmäl dig gärna via vårt Facebook-event så vet vi ungefär hur många vi blir.

Nyheter

Visa mer