Okända marker utforskas i debutkollektioner

Från att aldrig ha stickat till att sticka i plast med egenskapade 40 tum stora stickor. Från att vara van att ha kontroll till att helt släppa den och låta slumpen styra. Det är modevisning på Beckmans igen! 

Fokus på materialexperiment

Jannica Hagfors och Adam Swärd är två av studenterna som utforskat nya material och tekniker i sina debutkollektioner. De visar sina kollektioner tillsammans med nio andra studenter. Det samtliga har gemensamt är att kollektionerna grundar sig på omfattande materialexperiment och personliga tolkningar på temat ”Spill”.  

–Roligast i kursen har varit alla workshops där vi har fått utforska olika material genom att själva göra materialprover. Men det svåra för mig har varit att avgränsa mig, att välja bort materialprover som jag egentligen varit nöjd med, men som inte behövdes när min idé började klarna, berättar Jannica Hagfors.  

Jannica har valt att jobba med endast ett material, transparent vaxduk. Vaxduken har hon klippt i remsor, kokat och färgat in och sedan stickat. För att kunna sticka i vaxduk var hon tvungen att tillverka egna stickor av trä eftersom de som finns på marknaden var för små. Kollektionen består av tre plagg, alla stickade för hand men med olika storlekar på trästickorna, varav de största är 3 cm i diameter och 1 meter långa. Totalt har hon stickat 53 meter plastremsor.  

–Det sista plagget som har störst maskor stickade jag med mina händer och armar som stickor och avlastade stickning vartefter på ett rör som var ca 8 cm i diameter. Eftersom maskorna är så stora i plagget var det den looken som gick snabbast att sticka, berättar Jannica. 

Katastrofer blev triumfer  

Adam Swärd har också arbetat med stickat men på ett helt annat sätt. Efter att ha stickat ett enkelt plagg, har hen sedan dragit ihop det med ett snöre för att sedan chocka materialet genom att först sänka ner det i kokande vatten och sedan snabbt lägga det i ett isbad. På så vis chockas fibrerna och det stickade plagget blir lättare att forma.  

Men från början ville Adam bygga sin kollektion på kontroll. Istället blev det slumpen och misstagen i materialproverna som visade vägen till kollektionens slutresultat.   

–Hela projektet har blivit som en manifestation inför mig själv att inte ha kontroll, att låta händelser ske, och låta dem gro. Sedan blev det i mina misstag som jag har hittat det mest magiska, säger Adam. 

Ett par byxor var till exempel från början tänkta att vara djupt svarta, men det gick inte att få till den svarta färgen när hen färgade olika tygremsor. 

–Istället blev det en tolkning av svart som blev mycket bättre. Byxan fick liv av färgskiftningarna. I ett annat par byxor arbetade jag med färg genom att först dränka in dem i vatten och sedan i färg som fick sköta sig självt, berättar Adam. 

Personliga tolkningar av temat ”spill”  

Båda har arbetat utifrån årets tema ”spill” men på helt olika sätt. Jannicas kollektionen ”Unbelonging” tar avstamp i känslan av att inte höra till. Hennes material, vaxduk, är vattentätt, men hon har arbetat med det på ett sätt som gör att det förlorat sin vattentäthet. Hennes metod har varit stickning, men istället för att bli ett mjukt och mysigt plagg som stickat vanligtvis är, har det blivit hårt.  

–Jag har velat återskapa känslan av att inte höra till. Jag har velat skapa ett slags spill, säger Jannica. 

Adam har arbetat utifrån ickebinärhet i sin kollektion ”She, He, Me”. 

–Ickebinära är människor som står utanför de sociala strukturerna av kön. En kropp och ett namn berättar inte vem du är. Spill ej mig, spill ej dig, spill ej oss, är vad min kollektion handlar om, säger Adam. 

Samtliga elva kollektioner visas den 23 november kl 15.00 på Beckmans Designhögskola.

Nyheter

Visa mer