Nordiska modemärken tolkade av Beckmansstudenter på Fashion Week

–Vi hoppas att publiken ska bli inspirerad när de lämnar Berns efter vår visning , säger Natalie Johansson Strand och Linchao Zhang som skapat kollektioner åt finska Marimekko respektive danska 2NDDAY. Idag visar de tillsammans med resten av sistaårsstudenterna på Modeprogrammet sina kollektioner på Fashion Week Stockholm.

Marimekko i nya material och print-tekniker

Att hitta balansen mellan kreativ höjd och att samtidigt behålla märkets kärnvärden har varit utmaningen i projektet Fashion Collaboration.

–Det är viktigt att det finns en igenkännande faktor kvar, den är så tydlig i Marimekkos fall, men för mig var det också viktigt att det skulle bli en ny, tydlig och personlig tolkning, säger Natalie som i sin kollektion främst inspirerats av märkets historia och Armi Ratia som startade Marimekko på 50-talet.

Natalie har valt att behålla Marimekkos starka formspråk i färg och kontraster och de typiska plaggen som pyjamasen och workwear, men i nya material och print-tekniker.

–Jag ville skapa en modern Armi med likasinnade värderingar och personlighet, en visionär, rogivande, passionerad kvinna med fokus. Min kollektion är en föryngrad version av deras nuvarande målgrupp, berättar hon och menar att Marimekko har stor potential att nå ut till fler kvinnor.

2NNDAY i skinn och starka färger

Linchao Zhang har tolkat 2NDDAY och framförallt jobbat med märkets signaturmaterial – skinn och kombinerat det med starka färger.

–2NDDAYs design är maximal minimalism och de bryter gärna mot reglerna. ”To create is to destroy” är en återkommande definition hos dem och deras estetik är ren och konstnärlig. Det har varit roligt för mig att tolka eftersom det har varit ganska fritt, berättar Linchao som hämtat inspiration från en 50-tals film om en schizofren kvinna. Resultatet är kollektionen ”My reality is just different from yours” där hon har gestaltat hennes tre personligheter i tre olika outfits.

–Jag har sett fram emot visningen länge men är också nervös. Jag hoppas att det kommer mycket folk och att de gillar våra tolkningar av märkena, säger Linchao.

Nyheter

Visa mer