Nobel Creations 2016

Nobelveckan 2016 inleds med att Beckmans Designhögskola förhandsvisar modestudenternas gestaltningar av 2016-års Nobelpris på Stockholms Auktionsverk 5-8 december.

Fria tolkningar av årets Nobelpris

För sjätte året i rad har förstaårsstudenter på Modeprogrammet fritt tolkat årets Nobelpris i fysik, kemi, medicin, litteratur och fred samt Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Kreationerna utforskar det som förenar Nobelpristagare, konstnärer och kreatörer: kreativitet - modet att tänka i nya banor, att våga ifrågasätta etablerade teorier och innovativa kombinationer av insikter från olika fält.

Felicia Åström och Fo Phan har gestaltat Nobelpriset i medicin som i år tilldelas Yoshinori Ohsumi för hans upptäckt av mekanismerna bakom autofagi, dvs celler som äter upp sig själva.

–Vi har undersökt autofagins osynliga rening och omslutningsprocesser som kan ske i människans kropp, och gestaltar det som inte är synligt för ögat utåt till omvärlden, berättar Felicia och Fo som i arbetet med kreationen jobbat med värmepistol för att forma sidenorganza, men också för att få plexiglas att smälta i värmen och bilda en slags sköld som symboliserar fenomenet autofagi.

Förhandsvisning på Stockholms Auktionsverk 5-8 december

Utställningen Nobel Creations – The Nobel Prize 2016 sker i Nobelmuseets regi och visas i sin helhet på Tom Tits Experiment i Södertälje från den 9 december. Förutom studenter från Beckmans deltar studenter från Kungliga Musikhögskolan och nya för i år, Fotoskolan STHLM och Handarbetets Vänner Skola. Besökarna kan se fram emot 36 spännande ingångar till Nobelpriset 2016 genom mode, musik, hantverk och fotografi.

Invigning kl 17.00 den 5 december i närvaro av en av årets Nobelpristagare i fysik.

Utställningen är öppen kl 10.00-17.00 den 6-8 december på Stockholms Auktionsverk, Nybrogatan 32 i Stockholm.

Nyheter

Visa mer