Tre modestudenter från Beckmans tävlar i den internationella tävlingen Designers’ Nest under Copenhagen Fashion Week den 8 augusti.">

Modestudenter från Beckmans tävlar i Designers' Nest

Tre modestudenter från Beckmans tävlar i den internationella tävlingen Designers’ Nest under Copenhagen Fashion Week den 8 augusti.

Internationell och dansk jury

Studenterna är Johan Balaz, Malin Delin och Alecsander Rothschild. Samtliga tog examen från Modeprogrammet på Beckmans Designhögskola i juni och tävlar nu med sina respektive examenskollektioner från skolan. Kollektionerna kommer att bedömas av en handplockad internationell och dansk jury och sker i konkurrens med studenter från andra nordiska designskolor.

Uppmärksammade kollektioner

Alla tre kollektioner har fått mycket uppmärksamhet både innan och efter examenvisningen i maj på Kulturhuset Stadsteatern. Johan Balaz har i sin kollektion "Creating Space" jobbat med att skapa ett maktskifte i garderoben. Plaggen är anpassningsbara och formerna är inte definierade, de är raka och voluminösa och formas med hjälp av olika knytfunktioner.

– Med projektet vill jag ge makt till bäraren att själv kunna ta  kontroll över plaggen. Kroppen ska få diktera agendan och plaggen i kollektionen ska vara en tillgång och inte en begränsning. Plaggen formar sig efter din kropp, du ska inte behöva forma din kropp efter din garderob.

Malin Delins kollektion "Enclothed Cognition" utforskar hur kläder vi har på oss även påverkar våra egna psykologiska processer.

–Jag har frågat mig själv vad jag genom färg, form, textur och silhuett kan tillföra som modedesigner i utvecklingen av modet och dess psykologiska påverkan på oss. Jag har skapat en kollektion som ger bäraren tolkningsföreträde att själv bestämma när, var och hur man vill klä sig i olika plagg. Jag har försökt att skapa en utopi eller en drömvärld där bäraren är fri från de kategoriseringar och begränsningar som klassiska plaggtyper producerar, säger Malin.

Alecsander Rothschild kollektion "Love Letter" utforskar maskulin och feminin identitet genom sensuella silhuetter med markerad midja och långa ben. Kollektionen belönades i juni med Swedish Fashion Councils stipendium

Nyheter

Visa mer