Modestudenter från Beckmans i internationell tävling

Tre modestudenter från Beckmans tävlar i Designers’ Nest under Copenhagen Fashion Week den 10 augusti.

Internationell och dansk jury

Studenterna är Anna Scholz, Amanda Blom och Josephine Bergqvist. Samtliga tog examen från Modeprogrammet på Beckmans Designhögskola i juni och tävlar nu med sina respektive examenskollektioner från skolan. Kollektionerna kommer att bedömas av en handplockad internationell och dansk jury och sker i konkurrens med studenter från andra nordiska designskolor.

Uppmärksammade kollektioner

Alla tre kollektioner har fått mycket uppmärksamhet både innan och efter examenvisningen i maj på Kulturhuset Stadsteatern. En film med Anna Scholz kollektion ”Once I Was a Princess” har visats fler än 1000 gånger på Beckmans Instagramkonto. Josephine Bergqvists kollektion ”Maid in Sweden” lyfter fram ambivalensen i att vara sexuellt frigjord och att vara sexualiserad och blev omtalad innan den ens visats i sin helhet.

Amanda Bloms kollektion ”Accentuation” har uppmärksammats för sina genomarbetade detaljer. Kollektionen diskuterar hantverkets roll i modet och vill uppvärdera den ofta stereotypa femininiteten.

–I kollektionen arbetade jag mycket med tekniken smock som en detalj för att undersöka dragningar och riktningar i mina plagg. Från smocken har jag sen låtit mina trådar hänga löst för att visa på den precision som krävs vid sömnad, vilket även är återkommande för alla mina stickningar. Enkel sömnadstråd blev härigenom en detalj som jag suttit och handsytt till fransar runtom ett flertal av plaggen. Allt för att återkoppla till den femininitet och det hantverk jag har velat förhöja, berättar Amanda.

Nyheter

Visa mer