Medmänskligt projekt belönades med tre stipendier

Ella Westlunds examensprojekt ”Be a part of” tilldelades ett dubbelt rektorsstipendium samt 1,5 månads arbetsstipendium från Konstnärernas Kollektiv Verkstad.

Projekt med personlig utgångspunkt

Projektet har tagit sin utgångspunkt i Ella Westlunds personliga erfarenhet av sin systers funktionsvariation och har resulterat i en soffa för en specifik plats, Korallen, ett centrum för sinnesstimulering där barn med funktionsvariationer och deras anhöriga kan vara tillsammans i en trygg miljö.

–Den kan till exempel användas av ett barns föräldrar som inte har haft tid att prata med varandra under lång tid, eller av två personer som inte känner varandra men som här kan mötas i en trygg miljö. Mellanrummet i soffans mitt gör det möjligt för barn som sitter i rullstol att omges av nära och kära. Jag tror att med en soffa som utstrålar trygghet kan jag hjälpa människor att hjälpa varandra, säger Ella om projektet.

Dubbelt rektorsstipendium

För projektet fick hon 2017-års dubbla rektorsstipendium, utdelat av skolans nuvarande rektor Zandra Ahl och Beckmans tidigare rektor Tom Hedqvist. I sin motivering skriver de bland annat: 

”Att få vara som alla andra. Att ha rätt att vara inte som alla andra. Att få vara med på sina egna villkor. Att få vara en välkommen del av en gemenskap. Det är medmänskligt, skört och starkt på samma gång. Med projektet ”Be a part of” visar Ella Westlund att kunskap och empati är viktigt för att vara relevant. Projektet och soffan ”Be a Part of” gör det möjligt för barn i rullstol att sitta med och inte bredvid, den gör det möjligt för trötta föräldrars ögon att mötas, den gör det möjligt att vara en del av en gemenskap som många tar för given. Vi hoppas att fler barn ska få sitta i mitten, vi önskar att flera funktionaliteter vävs in i det gemensamma.”

KKV-stipendium

Ella Westlund är dessutom den andra av årets avgångsstudenter som fick Konstnärernas Kollektivverkstads (KKV) stipendium. KKV i Nacka delar varje år ut stipendier till två avgångselever på respektive skola; Beckmans, Konsthögskolan och Kungliga Konsthögskolan. Stipendiet ger fritt inträde i föreningen, första årsavgiften betald samt 1,5 månad fri verkstadstid.

I februari 2018 flyttar Konstnärernas Kollektivverkstad i Nacka och produktionshuset SITE ihop i ett helt nytt produktionshus i Farsta. 3 700 kvadratmeter fylls med ateljéer, verkstäder och dansstudios. Konsthuset blir en unik produktionsplats för all slags konst och en plattform för konstnärlig utveckling.

Nyheter

Visa mer