Installation av tio tidigare formstudenter när Nordiska Galleriet återinvigdes under Stockholm Design Week.">

Italian Dreams – installation av Beckmansalumni på Nordiska Galleriet

Installation av tio tidigare formstudenter när Nordiska Galleriet återinvigdes under Stockholm Design Week.

Retrofuturistisk installation

Studenterna tog examen från Beckmans 2016 och har nu tillsammans skapat den retrofuturistiska installationen Italian Dreams.

–Vi ville skapa ett samtida uttryck med referenser till italiensk klassicism, futurism och kitsch. Vi har använt material som lysrör och pvc, säger designer Sara Sjöbäck.

Installationen består av åtta stora ljuskolonner, dj-bås på övervåningen och ljusvalv på nedervåningen.

Nylanseringen av Nordiska Galleriet inleds med en utställning med spanska designern Patricia Urquiola och italienska Cassina. Till premiärkvällen hade även Marcus Nyström, andraårsstudent i visuell kommunikation på Beckmans, tagit fram en fasadprojektion och 3D-mapping.

Beckmans alumniförening

–För Beckmans är samarbeten med omvärlden en central del i pedagogiken och nu utvecklar vi även projektsamarbeten med våra nyexaminerade alumnistudenter. Målet för de tio tidigare formstudenterna som arbetat med denna installation är att ställa ut i Milano under designveckan i april, säger Annika Berner ansvarig från Beckmans och fortsätter, att vi fått förtroendet att göra en så omfattande konstnärlig och kreativ gestaltning till Nordiska Galleriets nylansering tyder på ett bra designklimat.

Det var förra året som Beckmans startade en alumniförening och har sedan dess utvecklat projekt tillsammans med studenter som nyligen examinerats. I detta projekt deltog Benjamin Curtis, Elina Johansson, Isa Andersson, Matilda Beckman, Märta Hägglund, Sanna Gripner, Sara Sjöbäck, Tim Karlsson, Tina Eklund och Vera Panichewskaja.

Om Nordiska Galleriet

Nordiska Galleriet öppnade i Stockholm 1912 och samarbetar med många av världens intressantaste producenter och designer. Numera visas också samtida konst. Förra året tog Axel Söderberg över ägandet och har satt igång en genomgripande nyutveckling. 

Nylanseringen under Stockholm Design Week är ett samarbete med Jonas Andersson, Wildhorsesproduction och Nordiska Galleriets Axel Söderberg, Aline Ringblom, Rickard Liljeros och Per Sköld samt Christian Larsen som kurerat konsten.

Nyheter

Visa mer