Innovativt och hållbart när formstudenter formger produkter till Designtorget

Visste du att många av de frukter och grönsaker som du köper i mataffären kan växa upp igen, bara de stoppas ner i vatten? Grönsaksodlingen Regrow är en av sju produkter som formstudenter tagit från idé till färdig produkt och som nu säljs i begränsad upplaga på Designtorget i Kulturhuset och i deras webbshop.

Regrow är en ställning i rostfritt stål som kan placeras på alla typer av glas och vaser, formgiven av Madeleine Nelson. Grönsaker som kan få nytt liv och nu en stadig ställning att stå i är till exempel purjolök, sallad och citrongräs.

Sjal med miljövänligt screentryck

A Silk Scarf är en sjal med grafiskt tryck av formstudenterna Melinda Urbansdotter och Jennie Adén som utvecklat en metod för att screentrycka på naturlig väg med växtfärger. Efter många experiment med olika bär och grönsaker var det svart ris som gav det resultat de var ute efter. Det grafiska mönstret, texten ”A Silk Scarf”, bryter mot den typ av mönster som vanligtvis förknippas med växtfärgning.

Plånboken Snäll - en produkt med hållbarhet i fokus

Plånboken Snäll av Klara Hedengren och Ida Björses är en produkt där hållbarhet står i fokus. Skinnet är naturgarvat läder från Tärnsjö garveri som endast använder spill från matindustrin, och är marmorerade för hand med en ny teknik som Klara och Ida har utvecklat. Plånboken är gjord inom deras projekt Snäll design där vinsten av försäljningen går till människor på flykt via organisationen Vi gör vad vi kan. Snäll design anordnar också workshops för ungdomar vilket ger dem möjlighet att bidra med sin kreativitet och sitt engagemang.

Konsumtionskritisk pall

Den konsumtionskritiska pallen Is there a heaven for jeans är formgiven av Anna Herrmann och Frida Pettersson. Pallens sits består av förbrukade jeans och är konstruerad genom en flätteknik som de har utvecklat tillsammans.

Inredningsdetalj som förhöjer föremål

Piedestalen UNIT av Lisa Lindh och Celine Strömbäck är en inredningsdetalj som på ett nytt sätt förhöjer föremål och bildar en helhet tillsammans med det. Den kan till exempel användas i en hylla, på ett bord eller som en extra dimension i ett fönster och är formgiven för att kunna stå på alla håll och kanter.

Taklampa som skapar skuggspel

Smultron är en taklampa i svenskt handblåst glas av Sarah Hasselqvist och Lisa Jonsson. Lampan är formgiven med visionen att utmana traditionella tekniker och hantverk. Genom att bränna den träform som glaset är blåst i för länge har kolets struktur bildat en relief på glaset. Varje lampa är således unik och skapar sitt eget skuggspel i rummet.

Doftolja

Att dofter knyts hårt till händelser, personer och saker och att dofter kan slunga dig tillbaka till minnen fick Hanna Stenström att utveckla en doftolja till Designtorget. Hennes aromaparfym är en blandning av bergamott, rosenträ och rosmarin förpackad i en keramikflaska.

Nyheter

Visa mer