Hur gick det sen? Vi följer upp examensprojekt från 2015

Thomas Lissert gick ut Formprogrammet förra året och fick stor uppmärksamhet för sitt examensprojekt Make Up.

Examensarbete som tog hållbarhet ett steg längre

Med åtta veckor kvar till årets examensutställning följer vi upp hur det gått för några studenter och deras examensprojekt förra året. Först ut är Thomas Lissert som i sitt projekt Make Up tog hållbarhet ett steg längre genom att skapa nya funktionella möbler och produkter utav första bästa soffa som han fick tag på från Blocket. Av innertyget blev en klänning, av klädseln och stoppningen vävdes en matta och trästommen förvandlades till en stol, ett brickbord samt slevar och smörskedar. Det enda som blev kvar av soffan var fjädringen.

Fick två designstipendier

För projektet fick han två stipendier, Designgalleriets nyinstiftade stipendium och Svenskt Tenns designstipendium.

—Det var både kul och givande på många sätt. Dels för att det gav ytterligare publicitet och uppmärksamhet utanför Beckmans, men också för att jag fick "bygga" en utställning på både Svenskt Tenn och Galleriet vilket var lärorikt. Det känns super att Make Up fick sådan spridning i media, det blev större än jag trodde, berättar Thomas.

Startat designbyrå

Nästan ett år senare skrivs det fortfarande om projektet. Men det har ännu inte bidragit så mycket till ekonomin.

—Det stärker min profil mer än ger potentiella jobbuppdrag, även om jag fått några den vägen också. Jag kommer nog jobba på liknande sätt mer eller mindre även framöver, men självklart gör jag andra projekt nu också, säger Thomas som berättar att han precis varit med på Örnsbergsauktionen (en plattform för samtida studioproducerad design, reds anm.), varit med och startat designstudion ByTheWay Studios tillsammans med fyra andra tidigare formstudenter från Beckmans, och just nu designar/bygger en uteservering till ett café på Söder.

Nyheter

Visa mer