—Som designer och formgivare tycker jag att det är viktigt att se på hållbarhet som en del av den kreativa processen snarare än som en politisk handling, säger Angelica Eichler, andraårststudent på modeprogrammet på Beckmans.">

Hållbart mode i samarbete med H&M

—Som designer och formgivare tycker jag att det är viktigt att se på hållbarhet som en del av den kreativa processen snarare än som en politisk handling, säger Angelica Eichler, andraårststudent på modeprogrammet på Beckmans.

Under en kurs i hållbar modedesign som genomförts i samarbete med H&M har hon tagit fram ett modekoncept som inte bara låter kunden göra ett medvetet val utan också har ambitionen att lära kunden mer om hållbarhet. Konceptet gick hem hos juryn från H&M och gav henne en betald praktikplats på H&M i sommar.

Hållbart och innovativt modekoncept

Uppgiften var att gestalta ett hållbart och innovativt modekoncept med en tydlig vision och en väl sammanhållen kollektion med hög modegrad.

—Mitt koncept började i en del forskning kring hur modekonsumenter tänker kring hållbarhet. Det jag kom fram till var att de flesta anser sig ta ett visst ansvar, men graden av ansvar ligger i direkt anslutning till hur lättillgänglig informationen är. Hållbarhet handlar om så mycket mer än organiska material och vattenåtgång, och därför ville jag bygga ett koncept som inte bara ger kunden möjlighet göra ett medvetet val, utan också utbildar kunden. Tanken är att plaggen i butik ska presenteras med mycket mer information än bara tvättråd och logga. De ska exempelvis säljas med en angiven livslängd för att motivera prissättningen, så att kunden ska vilja spendera mer pengar på ett plagg som håller längre, berättar Angelica.

Designmässigt har hon jobbat mycket med lager och inspirationen kommer från skid- och funktionskläder där man använder sig av lager för att anpassa sig efter väder och klimat.

—Plaggen kanske ser ut som ett stycke, man tanken är att en jacka ska kunna monteras isär hela vägen ner till fodret, vilket ger ägaren en rad av möjligheter när det kommer till att anpassa sin garderob för olika säsonger och klimat.

Hållbara arbetstider

En del i kursen var också att arbeta under hållbara arbetstider, det vill säga endast mellan kl 09.00-17.00. Det visade sig vara en utmaning för hela klassen som är van att ha möjligheten att arbeta dygnet runt för att nå det resultat man önskar.

—Även om det var väldigt jobbigt att förhålla sig till timantalet, var det nog en bra övning för framtiden och kanske framförallt inför examenskollektionen. Vetskapen att jag klarar av att göra en outfit på den tiden är skönt att ha i ryggen, säger Angelica

Tre vinnare utsedda av H&M:s jury

En jury från H&M utsåg tre vinnare, Disa Gadd för kollektionen Tout Prés, Angelica Eichler för kollektionen Our Tour och Julia Andersson för kollektionen Take Five. Samtliga vann praktikplats på H&M samt presentkort på H&M.

Stort tack till Ulrika Schalin på H&M som hållit i kursen tillsammans med programansvarig Pär Engsheden.

Se alla modekoncept i vår utställning på Fashion Transformation Day på Nobelberget den 23 april kl 12.00-20.00.

Läs också: Gästlärare i hållbar mönsterkonstruktion

Nyheter

Visa mer