Generöst serveringsfat gav glas-stipendium från Svenskt Tenn

Sarah Hasselqvist får årets glas-stipendium från Svenskt Tenn för sitt snäckformade serveringsfat. Ett hedersomnämnande går till Jennie Adén för sin skål inspirerad av koraller och havet samt till Madeleine Nelson för sin fotogeniska och därmed instagramvänliga skål Poké.

Det dukade bordet

Sistaårsstudenterna på Formprogrammet har under de senaste sex veckorna utforskat glasdesign. Uppdragsgivare har varit Svenskt Tenn som gett studenterna i uppdrag att skapa en produkt för det dukade bordet, en produkt som skulle kunna ingå i företagets ordinarie sortiment. 

Utifrån briefen har Sarah Hasselqvist inspirerats av Svenskt Tenns befintliga sortiment där många produkter har organiska former och där havet ofta är närvarande.                                                                

–Mitt serveringsfat är inspirerat av snäckskal och deras relief och kan användas såväl till den krispiga salladen en sommarmiddag i trädgården som till den flärdfulla skaldjursplatån. Två av mina nyckelord i det här projektet har varit vackert och generöst. Jag ville arbeta med ett stort format, att fatet skulle bli det centrala på bordet, berättar Sarah.

Stipendiet innebär att hon nu får möjlighet att ta fram en riktig prototyp tillsammans med Svenskt Tenn. Om prototypen sedan fungerar bra i produktion finns chansen att det tas in i det ordinarie sortimentet. 

–Det ska bli så spännande att få tillgång till Svenskt Tenns expertis när jag nu ska ta fram en mer exakt prototyp, säger Sarah som tycker att kursen har gett henne en stor respekt för materialet glas och för hantverket.  

Gästlärare 

Kursansvarig har varit Peter Nylander, lektor på formprogrammet. Gästlärare har varit Gustaf Nordenskiöld, konstnär och formgivare, Erik Björk, formgivare och lektor på formprogrammet samt Eino Mäkelä och Gunilla Kihlgren, glasblåsare. Gästkritiker var Carina Seth Andersson, formgivare och konsthantverkare.

Nyheter

Visa mer