Fira flyerdonation med oss och KB!

En unik samling flyers från Stockholms klubbar under 80-, 90-, 00-talen doneras till Kungliga Biblioteket (KB). 

Det är den tidigare festarrangören och hängivna samlaren Jonas Olsson som donerar sin samling och för att fira donationen samt klubbscenens musik, mode och uttryckssätt bjuder KB tillsammans med Beckmans och Brillo in till föreläsningar, samtal, mingel och fest den 10 december. 

En unik samling

Den flyersamling som doneras består av tusentals flyers från Stockholms klubbscen under 1980- och 1990-talen och måste betraktas som unik. Samlingen består av allt från små handgjorda punkkonsertflyers för spelningar på Ultrahuset i Handen till Michael Bindefeldts påkostade flyers för fester på Stadshuset.  

"Det är en samling som berättar en viktig och spännande historia om samhällsutvecklingen, stadslivet och kulturen under 1980- och 1990-talen i Stockholm. Den berättar om klubbscenens vardag, en vardag som sällan kommer till uttryck i dagspress eller andra källor. Flyersamlingen visar hur den svenska flyern började som en underjordisk konstform och successivt under 1980-talet blev en viktig mainstreamkanal för att grafiskt förmedla ett reklambudskap", skriver KB om samlingen. 

Två sistaårsstudenter på Beckmans, Anna Dormer Volgsten och Johanna Nyberg har formgivit flyern till detta evenemang. 

Program på Kungliga Biblioteket

Inbjudna forskare och profiler från Stockholms klubbscen föreläser och samtalar om klubbscenens musik, mode och uttryckssätt. Plats Hörsalen på KB. Anmälan krävs men evenemanget är gratis.

13.00 Välkomna, Christopher Nantzén, Katinka Ahlbom och Åke Nyke
13.15-13.30 Om samlingen, Jonas Olsson, fd festarrangör och hängiven samlare.
13.30-14.00 XLNT Marc
14.00-15.00 Panelsamtal med klubblegender och samlare: Per Sandström, Steffan Emtemark, Stefan Holm, Mikael Bohman, Pontus Ernfors, Katja Wibell, Emma Eriksson, Jonas Kleerup, Åsa P, Anna Dormer Volgsten. Moderator Annika Berner, Director of External Relations på Beckmans.
15.00-15.30 Paus, utställning och dryck
15.30-16.00 ArkDes-projekt, Therese Kristiansson, Mariana Alves och Katarina Bonnevier
16.00-16.30 Mode och musik, Louise Wallenberg och Jessica Conrah
16.30-17.00 Donation, Katinka Ahlbom och Jonas Olsson

Beckmans klubb, Brahegatan 10

Kl 17.00 Efter KB fortsätter vi till Beckmans Designhögskola som förvandlats till klubb. Dj för kvällen är legendaren Mad Mats som driver skivbolagen Local Talk och Raw Fusion. Lista krävs som kom ihåg att OSA till flyers@beckmans.se

Efterfest på Taverna Brillo

Kl 20.00 Festen fortsätter i Växthusbaren på Taverna Brillo med flyerprisert i baren mellan kl 20-22. Alla är välkomna!

Läs mer om evenemanget på Facebook.

Nyheter

Visa mer