Final i EcoChic Design Award för modestudent

Amanda Borgfors Mészàros gick i maj till final i den internationella tävlingen EcoChic Design Award. På torsdag tävlar hon i Hong Kong, en final som livestreamas på Facebook.

–Det känns otroligt spännande att få visa min hållbara kollektion i Hong Kong, vilket är ett nytt forum för mig, säger Amanda.

Fullt program för finaldeltagare från hela världen

I Hong Kong har det varit ett fullspäckat schema för de tio deltagarna, med utmaningar i design och hållbarhet och ett besök på en fabrik i Kina för att se hur storskalig hållbarhet kan fungera.

–Vi har arbetat i team under veckan i utmaningarna vilket känns spännande och en fantastisk möjlighet att få lära känna nya begåvade och inspirerande människor, som man förhoppningsvis kommer att ha kontakt med i framtiden, berättar Amanda.

Amanda är den enda tävlande från Sverige. De övriga finalisterna kommer från Japan, Filippinerna, Indonesien, Taiwan, Israel, Nederländerna, Storbritannien och USA. 

Produktion under sommaren

När det i maj blev klart att Amanda gick vidare till final hade hon några veckor på sig att producera sin kollektion Global Nomad. Ett krav för att få vara med och tävla är att deltagarna ska sy alla plagg själva.

–Produktionen av kollektionen gick förvånansvärt smidigt och effektivt. Jag använde mig av olika tillskärningstekniker som effektiviserade min process samt att jag använde mig av material som fanns på skolan vilket sparade otroligt mycket tid. Jag bestämde mig för att begränsa min tygkonsumtion till det som fanns närmast, bland annat gamla gardintyger som skänkts till skolan.

På sex veckor producerade Amanda sex outfits om sammanlagt 15 plagg.

–Det var en utmaning men också en bra lärdom om vikten av att planera sin tid smart, vilket är avgörande för ett bra resultat. Det var viktigt för mig att ha tid för reflektion i slutet, och då kändes det att jag hade lyckats med min tidsplanering.

Livestream på Facebook

Finalen äger rum på torsdag den 7 september och livestreamas på Facebook kl 11.00 (Stockholms-tid). 

Om EcoChic Design Award

I år är det sjunde upplagan av Hong Kong-baserade Eco-Chic Design Award, en internationell tävling för unga designers där uppgiften är att skapa en kollektion med minimalt textilspill. Antalet tävlande var i år rekordhögt och de kommer från 46 olika länder i Asien och Europa samt från USA. I juryn som valde ut till finalen satt bland andra framstående designers som Christopher Ræburn, Vega Wang and Sabyasachi Mukherjee, samt Queennie Yang från Business of Fashion China.

Nyheter

Visa mer