Oskar Pernefeldt skapade en flagga för planeten jorden som sitt examensprojekt i Visuell kommunikation förra året. Historien om flaggan publicerades i tidningar världen över, projektet har vunnit flera priser och tre personer har låtit tatuera in flaggan på sin kropp. Nu har det också nominerats i Webby Awards.">

Examensprojektet International Flag of Planet Earth nominerat i Webby Awards

Oskar Pernefeldt skapade en flagga för planeten jorden som sitt examensprojekt i Visuell kommunikation förra året. Historien om flaggan publicerades i tidningar världen över, projektet har vunnit flera priser och tre personer har låtit tatuera in flaggan på sin kropp. Nu har det också nominerats i Webby Awards.

Upprinnelsen till projektet var Oskars stora intresse för flaggor, heraldik och politik på en internationell nivå.

—Mitt vardagliga grubblande kring dessa saker ledde till att undra varför Jorden inte hade en fastställd symbol i form av en flagga. Det enande som en flagga kan innebära, speciellt en som representerar hela vår planet, kändes som välbehövlig påminnelse för jordens befolkning, berättar Oskar.

Belönat i flera stora tävlingar

Projektet fick enormt mycket uppmärksamhet och en stor spridning redan från lanseringen.

—Det är verkligen helt galet och självklart superkul. Några av världens största tidningar var snabba på att plocka upp projektet. Detta ledde till att projektets hemsida fick ungefär 435 000 besök under de första 24 timmarna. Nu några månader efter lansering har projektet även blivit belönat i både YoungGuns International Awards och Creativity International Awards. Men det bästa är nog ändå att minst 3 människor (vad jag har sett) har tatuerat flaggan någonstans på kroppen, säger Oskar som framförallt är glad över att det flaggan står för nådde så pass många människor.

Flaggan lever vidare

Det har snart gått ett år sedan lanseringen och flaggan lever i högsta grad vidare. En organisation som hjälper flyktingar använder sig av den och den ska medverka i en lågbudget sci-fi-film i Kanada.

—Sedan fortsätter självklart kampen om att få flaggan mer erkänd bland högre internationella instanser, säger Oskar som idag jobbar på reklambyrån Volt tillsammans med Linus Bronge som också gick ut Visuell kommunikation förra året. Där jobbar de som kreativt par, båda med titeln Art Director, och gör i princip allt tillsammans.

—En bättre tillvaro får man leta efter, säger Oskar.

Nominerat i Webby Awards

I samband med att den här intervjun gjordes fick Oskar också besked om att projektet blivit nominerat i Webby Awards, en av världens största tävlingar i digital kreativitet! Där kan man inte bara vinna juryns pris utan också folkets pris, så gå in och rösta på International Flag of Planet Earth här!

Nyheter

Visa mer