Examensprojekt från Beckmans lyckades förändra Googles sökresultat

World White Web är en aktivistkampanj som tillkom som examensprojekt i Visuell kommunikation på Beckmans förra våren. Projektet har nu förändrat Googles sökresultat och föranlett både BBC och Buzzfeed att belysa rasism i sökmotorer och i teknik.

En aktivistkampanj med sökoptimering som främsta verktyg

Johanna Burai, grafisk designer och tidigare Beckmansstudent, står bakom det uppmärksammade projektet. Idén till examensprojektet fick hon efter att ha sökt bilder på händer på internet och då konstaterat att endast vita händer dök upp i sökresultatet.

—Förut när du bildgooglade ordet “hand” var det uteslutande bilder på vita händer som visades – oavsett vilken världsdel du befann dig i, berättar Johanna. Med World White Web ville jag få människor att vara med och förändra ett diskriminerande sökresultat. På sidan finns det sex bilder på icke-vita händer som kan delas i sociala medier som Facebook, Pinterest och Twitter vilka rankas högt av Google. Ju fler som delar bilderna desto större chans till förändring i sökresultatet, förklarar Johanna.

För att verkligen göra det möjligt att förändra Googles sökresultat har Johanna jobbat med den enklaste formen av sökoptimering - att få så många som möjligt att länka till siten från andra webbsidor. Draghjälp fick hon av stora magasin och nyhetssidor, bland andra Dazed Digitaloch Al Jazeera som skrev om projektet och laddade upp bilderna i maj förra året. Deras webbplatser rankas högt av Google då de har väldigt många besökare. När de i sin tur länkade till worldwhiteweb.net steg också Johannas aktivistkampanjsida med bilderna i sökresultatet på Google.

—Sedan har det såklart varit extremt viktigt att så många har delat bilderna på sociala medier, bara på Facebook har bilderna delats 3500 gånger och på Twitter ännu fler, berättar Johanna.

Två av bilderna ligger nu i Googles topp-sökresultat

Nu är det snart ett år sedan hon lanserade webbsidan och kampanjen har gett resultat.

—Två av bilderna från projektet ligger nu i topp-sökresultatet när du bildgooglar ”hand”, en av dom ligger på andra plats. Det är jättekul att projektet har skapat en förändring på riktigt, säger Johanna.

Projektet har öppnat diskussion om diskriminerande sökresultat

Ett av målen med projektet var också att lyfta frågan om rasistiska och diskriminerande sökresultat. Och det har Johanna onekligen lyckats med. Al Jazeeras The Stream gjorde ett helt program om rasism i sökmotorer och i teknik i samband med att hon lanserade kampanjen, och häromveckan intervjuade BBC Newsbeat Johanna om att sökresultatet nu har ändrats.

Utmaning att hitta rätt ingång i projektet

Enligt Johanna har den största utmaningen med World White Web varit att hitta rätt ingång i projektet.  

—Jag är själv vit och besitter massa privilegier genom det, så ur ett teoretiskt och praktiskt perspektiv har det därför varit viktigt att bara arbeta med personer som rasifieras eftersom de bär på erfarenheter av rasism.

Men projektet har också satt igång näthat och Johanna har fått ta emot många hatmail.

—Men det var väntat, det var en stor rasistisk site som publicerade alla mina kontaktuppgifter och uppmanade sina läsare att trakassera mig. Men i det stora hela har det bara varit bra respons, avslutar Johanna.

Nyheter

Visa mer