Examensarbete visas i Paris

Concretely Happy, ett hyllat examensarbete från Beckmans formprogram i våras, uppmärksammas i en utställning i Paris under september.

–Efter att mitt examensprojekt blev publicerat på Milk Decorations hemsida hörde Portefoin av sig och ville ställa ut delar av mitt projekt, berättar Jonatan Nilsson.

Kombinerat galleri och blomsteraffär

Portefoin ligger i Le Marais och är ett nystartat galleri som också är en blomsteraffär. Varje månad presenteras en ny blomma som blir temat för utställningen. Septembers blomma är riddarsporren som är som vackrast denna månad. Jonatan visar tre pallar och en vas samt tre stycken nya lampor. Förutom Jonatans projekt visas även verk av konstnärerna Jeanne Berbinau Aubry, Florent Groc, Darcy Haylor och Alexandre Benjamin Navet. Utställningen visas hela september.

Uppmärksammat projekt

Jonatans examensprojekt har uppmärksammats i flera medier och belönades med tre stipendier; från Designgalleriet, Design Lab S och The Glass Factory. Concretely Happy är ett materialexperimenterande projekt i betong där tekniker som pigmentering och friläggning av betong använts, liksom en egenutvecklad reliefteknik. Projektets utgångspunkt är övergången från 20-talsklassicism till funktionalism i Sverige. Förutom att utforska materialet betong är det också en kommentar till dagens bostadsbyggande.

–Samtidigt som Concretely Happy är ett projekt förankrat i det praktiska görandet och utforskandet av ett material, så kommenterar det dagens bostadsbyggande som, sitt funktionalistiska arv till trots, inte känns det minsta rationellt eller ärligt. Concretely Happy är däremot en garant för hundra procent ärlig design! berättar Jonatan om projektet.

Frilansande designer

Sedan examen från Beckmans i juni har Jonatan frilansat som designer. Han har bland annat gjort grafisk profil och illustrationer för det nystartade glassföretaget Nordic Fauna Ice Cream. Just nu arbetar han också som assistent åt formgivaren och konstnären Anton Alvarez.

Nyheter

Visa mer