Kaffesump och torkad cellulosa blir nya möbelmaterial i tidigare formstudenten Elina Johanssons examensprojekt Material Invertuals från Beckmans.">

Examensarbete från Beckmans i utställning på Svenskt Tenn

Kaffesump och torkad cellulosa blir nya möbelmaterial i tidigare formstudenten Elina Johanssons examensprojekt Material Invertuals från Beckmans.

För det tilldelades hon i juni Svenskt Tenns designstipendium.  Nu visas projektet i en utställning i butiken på Strandvägen i Stockholm.

 –Det är viktigt att vi börjar titta mer på förnyelsebara material och hållbara resurser, även när det gäller möbelformgivning. Jag har funderat mycket på hur man skulle kunna återanvända matsvinn. I det här projektet ville jag undersöka saken närmare och visa hur man kan ta vara på ämnen som inte använts tidigare, berättar Elina Johansson.

Experiment med vardags-spill

Genom kedjebrev upptäckte hon redan som liten kombucha, ett avsvalnat och jäst, sött te. Det började hon odla förra hösten och klädde en stol i materialet till utställningen Studio Obvious i våras. Stolen ser ut att vara klädd i skinn men det är i själva verket torkad och infärgad cellulosa från kombucha, precis som hennes pall i examensprojektet.

–Att använda kaffesump kom till i ett försök att hitta ett vardags-spill som också är vackert. Innan jag upptäckte att jag kunde använda kaffesump försökte jag göra en bordsskiva av papper och ge den en superhydrofob yta. Men jag hittade ingen press som var tillräckligt stor och varm, berättar Elina om processen att hitta förnyelsebara material som fungerade som möbelmaterial.

Bordsytan blev därmed tillverkad av kaffesump som binds ihop med ett växtbaserat bioresin. Till utseende liknar det en lackad träyta. För att foga samman delarna i bordet och pallen har hon använt fisklim eftersom det är det snabbast gjorda animaliska limmet. Stoppningen i pallen är gjord av tencel och cellufoam som är två träfiberbaserade material till skillnad från polyueretanskum.

Examensprojekt ledde till projektanställning

Elina har fått mycket positiv respons på sitt projekt och har just nu en projektanställning på Innventia, ett forskningsinstitut som arbetar med innovationer baserade på råvara från skogen. Där arbetar hon med materialframtagning och förpackningsdesign.

Elina Johanssons projekt visas i Svenskt Tenns butik på Strandvägen 5 under perioden 13–23 oktober.

Nyheter

Visa mer