Erik Björk, möbeldesigner med trä som specialitet, är vikarierande adjunkt på Formprogrammet.">

Erik Björk - ny adjunkt på Form

Erik Björk, möbeldesigner med trä som specialitet, är vikarierande adjunkt på Formprogrammet.

Driver designbyrån Karlsson & Björk

Tillsammans med formgivaren Mattias Karlsson driver han sedan 2009 designbyrån Karlsson & Björk  som varvar designuppdrag med mer konstnärligt utforskande arbete.

–Genom att vi parallellt driver olika typer av projekt sker en korsbefruktning där mer konstnärligt utforskande projekt adderar en kvalitet till våra designuppdrag, berättar Erik.

Karlsson & Björk har bland annat gjort designuppdrag för Mitab, Karl Andersson & Söner, offentlig utsmyckning åt Nacka Kommun samt koncept, formgivning och produktion av loungeområde, restaurangtorg och entréer för Bråvallafestivalen tre år i rad. Projektet ”Den omänskliga faktorn” är deras senaste mer konstnärligt utforskande arbete där duon undersökt om man kan styra industrirobotar med en slumptalsgenerator och på så vis få slumpen att påverka formgivningen i en industriell tillverkningsprocess. Projektet visades nyligen på Falkenbergs museum.

Undervisar i trä på Beckmans

På Beckmans undervisar och handleder Erik på Formprogrammet i alla projekt där trä förekommer. Dessutom gästföreläser han i Solidworks och hjälper till med laserskärare och 3D-printers.

–Jag vill bidra med mina erfarenheter både från arbete som frilansdesigner och anställd, men också med en material- och produktionskunskap i framförallt trä men också i andra material. I grunden är jag utbildad möbeldesigner från Carl Malmsten Furniture Studies och har efter det arbetat i de flesta former av projekt en designer kan hamna i, ofta med trä och möbelanknytning men i princip med allt från Ikea till offentlig utsmyckning, berättar Erik.

Beckmans har en intressant mix av utbildningar

Erik undervisade redan innan han började utbilda sig till möbeldesigner och har hela tiden gjort det parallellt med designarbetet.

–Anledningen till att jag undervisar på just Form på Beckmans är för att jag tycker det är en väldigt bra utbildning och en skola med en bra och intressant mix av utbildningar. Visuell kommunikation och mode ger en annan input som jag tror smittar av sig på formstudenterna.

Nyheter

Visa mer