Ekonomipriset till Alfred Nobels minne inspirerade till kvitto-klänning

—Jag drömde om en klänning gjord av ett kvitto, berättar modestudenten Robert Jonsson.

Han är ena halvan av duon som skapat årets modetolkning av Ekonomipriset till Alfred Nobels minne och som nu visas på Nobelmuseet i utställningen Nobel Creations - the Nobel Prize 2015. Vi träffas för att prata om hur han och modestudenten Felicia Halén Fredell följde sin vision av den färdiga kreationen hela vägen fram.

—Vi bestämde i ett tidigt stadium att vi ville jobba stort, med mycket volym. När vi sedan läste på om Angus Deatons forskning som handlar om konsumtion och konsumtionsmönster blev kvittot på något sätt symbolen för detta i vår tolkning av priset. Kvittot är ju ditt eget bevis på en genomförd transaktion och ett uttryck för din personlighet och dina behov. Det är en autentisk återgivning av handlingen, precis som Deaton åstadkommit när han baserar sin statistik på individer snarare än grupper, berättar Robert och Felicia.

Experiment gav tyg som ser ut som papper

Men det var inte helt säkert att visionen skulle gå i lås. Planen var ursprungligen att använda sig av vaxduk för att få fram en papperslik känsla på tyget. Dessvärre visade det sig att det inte gick att digitaltrycka på vaxduk och Felicia och Robert började prova sig fram med andra material. Till slut fastnade de för bomullssatin som de behandlade med en blandning av sockervatten och trälim.

—Klänningen består av fem meter tyg som vi rollade med blandningen och som vi sedan knölade ihop och lät torka. Då fick vi fram just den papperskänsla som vi var ute efter. Eftersom tyget blev stelt har också metoden gjort att tyget delvis fått bestämma formen på klänningen, berättar Felicia.

För den som tittar noga finns det också roliga budskap i digitaltrycket. Till exempel heter butiken som kvittot kommer från ”Almost Ideal Demand Systems” en av Angus Deatons teorier och cashier 1 är Robert och cashier 2 är Felicia.

Kommer nobelpristagaren att signera klänningen?

Förhoppningen är att klänningen ska fullbordas av nobelpristagaren själv. Robert och Felicia har skrivit ett brev till Angus Deaton där de gratulerar till priset och tackar för inspirationen och hoppas att han ska vilja signera kvittoklänningen på den förtryckta raden längst ned. I samband med utställningen öppnande är samtliga nobelpristagare inbjudna för att se utställningen och då får vi se om klänningen når sin fullbordan. Läs mer om det här!

Om kursen Nobel Creations på Beckmans

Nobel Creations är en tre veckor lång kurs första terminen på Modeprogrammet där studenternas uppgift är att genom mode göra en fri tolkning av årets sex Nobelpris. Till skillnad från de flesta andra kurser i modedesign på Beckmans, där fokus ligger på att visa plagg på en kropp som rör sig, handlar denna kurs om att designa för en utställningskontext. Plaggets förhållande till rummet, belysning och hur en publik tittar på plagget blir då frågar att ta ställning till.

Nobel Creation är också en kurs för andraårsstudenterna på Formprogrammet. Kursen på Form består av två delar, utställningsgestaltning och fria tolkningar av årets Nobelpris i tredimensionella objekt.

Välkommen till utställningen på Nobelmuseet 4 december - 6 mars 2016!

Nyheter

Visa mer