Designstipendiat ställer ut examensprojekt på Svenskt Tenn

En visuell gestaltning av en måltid, där varje detalj utgör en noggrant utvald råvara. Nu ställs Emma Stridhs examensprojekt från Formprogrammet ut på Svenskt Tenn.

Designmetod hämtad från köket

I fokus för Emmas examensprojekt Ground Settings står de unika egenskaperna, karaktärerna och nyanserna i material som lera, trä, metall, glas och lin tillsammans med en alldeles egen ingång i projektet. För det tilldelades hon i juni Svenskt Tenns Designstipendium.

–Jag har iscensatt en metod där jag som formgivaren arbetar som en kock i sitt kök. Varje enskilt föremål har tillverkats under en begränsad tid i samarbete med en hantverkare inom respektive materialfält. Med metoden sker en stor del av formgivningsprocessen simultant med tillverkningsprocessen och liksom i köket har tillverkningsdagen både en förhistoria och en efterberättelse. Förhistorien här är research och skissarbete. Och på liknande sätt som en kock smakar av, efterkryddar och gör sina uppläggningar så har jag gjort vissa formbeslut efter själva tillverkningsdagen, berättar Emma.

Uppmärksammat projekt

Projektet har fått stor uppmärksammat, Sight Unseen utsåg det bl a till en av sina favoriter bland formprojekten och Residence Magazine utsåg nyligen projektet till ”Bäst på Formex”.

–Jag har fått mycket positiva reaktioner på mitt projekt, vilket är jättekul! Folk hittar sina favoriter bland föremålen och många kan föreställa sig hur de skulle kunna användas, vilket verkar vara många olika användningsområden. Många tycker också att det är ett spännande sätt att angripa ett projekt, där inspirationen och arbetssättet är hämtad från köket, vilket för mig känns självklart när det är föremål för måltiden, säger Emma.

Frilansande designer

Just nu arbetar Emma med att ta fram inredning till ett arkitektkontor i Stockholm samtidigt som hon fortsätter att arbeta med egna projekt. En del av dem påbörjades under Beckmans-tiden i samarbete med Robert Wettebrandt som hon grundande Designkontoret med redan under andra året på Beckmans.

Projektet visas i Svenskt Tenns butik på Strandvägen 5 mellan 11-22 oktober

Nyheter

Visa mer