Marcia Harvey Isaksson är curator för årets examensutställning på Beckmans. Hon arbetar som inredningsarkitekt, utställningsformgivare och gallerist och gick ut Formprogrammet på skolan 2008. ">

Curator för årets examensutställning

Marcia Harvey Isaksson är curator för årets examensutställning på Beckmans. Hon arbetar som inredningsarkitekt, utställningsformgivare och gallerist och gick ut Formprogrammet på skolan 2008.

Det är första gången som Beckmans samarbetar med en extern curator för examensutställning.

—Syftet är att studenterna ska få mer utrymme att utveckla sina egna projekt, och vi ser redan positiva resultat av förändringen, säger rektor Cilla Robach.

"Livematerial" och lokalerna utmaning

—Utmaningen med att curera en examensutställning är att det är en grupputställning där man måste få fram en helhet och samtidigt lyfta fram det bästa hos varje examensarbete. Samtidigt har det roligaste varit att träffa varje student och höra om deras projekt, de är så målmedvetna! Men för studenten är det en designprocess och vad som i slutändan ska ställas ut kan ändra sig under resans gång, så det gäller att vara följsam, säger Marcia.

Förutom skillnaden att jobba med ”livematerial” jämfört med färdiga föremål är lokalerna på skolan en utmaning i utställningssammanhang. Det är många begränsningar – lågt i tak, mycket som händer i taket, djupa rum och man får inte göra någon åverkan på golven.

—När det gäller taket till exempel har jag försökt ta hänsyn till lanterninerna och utnyttja dagsljuset till projekt som gagnas av det. När jag gick ut Beckmans var vi fortfarande i de gamla lokalerna på Nybrogatan. Där var det prångigt, men här finns större ytor och tydligare rumssamband att jobba med. Förutom att hitta en bra sekvens i planlösningen har fokus för mig legat på skyltning och en tydlighet som står emot det brokiga och personliga i studenternas arbeten, berättar Marcia.

Tidigare Beckmansstudent

Marcia fick jobb på AIX Arkitekter redan innan sin examen från Formprogrammet på Beckmans 2008. Sedan fyra år driver hon eget och arbetar som både inredningsarkitekt och utställningsformgivare. Bland annat har hon gjort utställningsgestaltningar för Östasiatiska museet, Livrustkammaren och just nu för Polismuseet och Etnografiska museet. Dessutom driver hon ett galleri, Fiberspace, där textil och fibrer står i fokus. Det blir sex utställningar om året med konstnärer från hela världen.

—Jag har saknat ett forum för textilkonst i Stockholm. Mina utställningar är ett personligt urval av samtida textilkonst, från det handnära till det högteknologiska. Hittills har konstnärer från Japan, USA, Italien, och Finland ställt ut på Fiberspace.

Hur hinner du med allt?

—Jag älskar det jag gör så det blir mer av en livsstil än ett jobb, på gott och ont. Som arbetsnarkoman är jag grym på att skriva och bocka av att-göra-listor. Sedan gäller det att ta båda korta och långa pauser i vardagen för att fylla på energin, avslutar Marcia.

Nyheter

Visa mer