Beckmansstudenter ställer ut på galleri i Stockholm

Sara Sjöbäck, Anna Scholz och Elin Klefbom, är tre av tio som valts ut att visa verk till förmån för Cancerfonden på NAU Gallery i Stockholm.

I samband med årets Rosa Bandet-kampanj vill Cancerfonden fira ett decennium av designersamarbeten. Därför har tio studenter från landets design- och konstskolor tolkat kampanjens tio olika mönster. Från Beckmans Designhögskola är formstudenten Sara Sjöbäck, modestudenten Anna Scholz och Elin Klefbom som läser visuell kommunikation, utvalda. 

Sara Sjöbäck har valt att spinna vidare på det mönster som Liselotte Watkins skapade. Det föreställer ett par bröst och Liselott Watkins har själv sagt att det ska ses som en hyllning till kroppsdelen. Utifrån det har Sara gjort en sittpuff i form av ett bröst och berättar att resultatet nästan är att jämföra med en serieteckning i 3D.

—Det känns ofta som om vi går runt själva ordet bröst. Som om det är lite pinsamt, en form av elefanten i rummet. Jag har velat avdramatisera det genom att göra en stor tutte.

Anna Scholz har utgått från Carin Rodebjers mönster från 2006 samt inspirerats av sin egen farmor som drabbades av bröstcancer. 

—Hon älskade textila hantverk och var duktig på att sy, sticka och virka. Mitt konstverk är därför en hyllning till min farmor och min goda vän Mia som precis har blivit friskförklarad efter att ha opererat bort sitt ena bröst, berättar Anna Scholz. 

På klänningen är ena bröstet bart. Provdockan som bär klänningen på utställningen har fått sitt ena bröst kapat.

– Jag hoppas att människor ska tänka till kring ytan där och bröstets värde. Är ytan fortfarande så starkt förknippad med bröstet att den är tabubelagd att visa, trots att bröstet är borta? Jag vill att min klänning ska ge kraft till kvinnor som har tvingats ta bort ett eller båda brösten. En kropp utan bröst är lika sensuell tycker jag, säger Anna Scholz.

Om verken blir sålda går pengarna till forskning om bröstcancer.

Plats: NAU Gallery, Hudiksvallsgatan 4, Stockholm.
Tid: 1-12 oktober

Nyheter

Visa mer