Beckmansprojekt i utställningen Norm Form

Fyra starka projekt från Beckmans medverkar i ArkDes utställning Norm Form som öppnar 6 oktober. Utställningen handlar om design som sätter sig på tvären och utmanar sociala normer.

Ett projekt från Formprogrammet

–Jag tycker att det är extremt viktigt att som formgivare ifrågasätta och fundera över normerna vi är medskapare i, vilken makt vi besitter och hur vi konsekvent kan både ifrågasätta den och använda den för att skapa inkluderingar, sade dåvarande formstudenten Minna Magnusson i en intervju i Rodeo inför Stockholm Furniture Fair 2014.

Till mässan hade hon gjort ett skrivbord som utforskar hur möbler inte är neutrala utan bär på historia; lager av inkludering och exkludering som gått i arv och bildat strukturer. Ett skrivbord kan ses som en symbol för kunskapsformulering och tolkningsföreträden, och inte minst som en plats för den tänkande filosofen som för det mesta varit en vit, västerländsk man. Hon frågade sig själv om hon som formgivare kunde utföra en motståndshandling mot dessa strukturer, om själva formen skulle kunna vara normkritisk och hur en sådan form i så fall skulle se ut.

Två examensprojekt i visuell kommunikation

Det andra projektet är Johanna Burais omtalade aktivistkampanj World White Web som kom till som ett examensprojekt i visuell kommunikation 2015. Kampanjen lyckades förändra Googles sökresultat och har föranlett både BBC och Buzzfeed att belysa rasism i sökmotorer och i teknik.

Det tredje projektet heter Typeequality av Kim Ihre och gjordes också som ett examensprojekt i visuell kommunikation 2015. I brist på kvinnliga förebilder, speciellt inom typografi och grafisk design, tog hon fram en plattform, typequality.com, som är en interaktiv typsnittsbank där vi kan dela med oss av kvinnliga förebilder inom typografi.

En examenskollektion från Modeprogrammet

Det fjärde projektet är den uppmärksammade kollektionen Love Letter av Alecsander Rothschild som gjordes som examensprojekt i Mode i våras. Kollektionen utforskar identitet och könsnormer och har ett starkt hantverksfokus. Med kollektionen vann han brons i tävlingen Designers’ Nest på Copenhagen Fashion Week i augusti och i september utsågs Alecsander Rothschild till en av 180 designtalanger i Vogue Talents.

Se projekten i utställningen på Arkdes mellan 6 oktober - 11 februari 2018. Förutom projekten ovan deltar också Beckmansalumni Lina Forsgren (2015) och Agga Anne Mette Stage (2015).

Nyheter

Visa mer