Beckmanslektor bakom Nordic Architecture Fairs interiör

Morgan Rudberg, arkitekt och formgivare samt lektor på Formprogrammet, har fått det prestigefulla uppdraget att rita interiören för den stora mässan om arkitektur och stadsplanering som pågår den 7-8 november i Göteborg.

Skapar plats för möten och dialog

Uppdraget han fått är att designa mässgolvets allmänna ytor, lounger, serveringsstationer och utställningar. Dessa delar dyker upp likt öar på det vidsträckta mässgolvet och kräver ett snabbt igenkännbart uttryck, samtidigt som de inte ska dra uppmärksamhet ifrån utställarna.

–Målet har varit att skapa rum av enkla och hanterbara material som i form och funktion understödjer utställarna. Jag har alltid försökt att jobba med materialens egenskaper och här har valet fallit på kanalplast. Det har låg vikt, är starkt men enkelt att bearbeta, och det sprider ljuset på ett väldigt vackert sätt. När de är upplysta liknar skivorna tunna skärvor av is. Därtill möjliggör det en snabb montering och demontering och infriar alla de högt ställda säkerhetskraven, berättar Morgan som betonar hur viktigt det är att uttrycket är tydligt. Varje utställare har sin egen monter med sitt eget språk och innehåll, en brokad av material, form och färg. En mässa är en basar och marknadsplats som behöver rogivande oaser där möten och samtal kan äga rum. 

–Men det viktigaste när man designar en mässa är ändå logistiken. Flödet av människor. Det ska inte vara några konstigheter, du ska kunna ta en kopp kaffe utan att det blir katastrof. Min uppgift är att skapa plats för mötet och dialogen. Om det sedan är en trivsam miljö är det en bonus, säger Morgan. 

Hedervärt men skräckinjagande uppdrag

Uppdraget att rita interiören för en mässa med Nordens ledande arkitekter, formgivare och stadsplanerare är hedervärt men kan också vara skräckinjagade menar Mark Isitt, arkitekturkritiker och medarrangör till Nordic Architecture Fair. Han och hans samarbetspartners på Svenska mässan övervägde ett flertal arkitekter, både nordiska och utomnordiska, innan de bestämde sig för Morgan Rudberg. 

–Morgans rutin var ett av flera tungt vägande skäl. Han har stor vana vid mässor, har visat en fantastisk förmåga att trolla fram ett starkt uttryck ur billiga material. Dessutom rimmar hans formspråk väldigt väl med den grafiska profilen, det är stramt och tydligt men aldrig ett dugg tråkigt, säger Mark Isitt.

Lektor i produktformgivning och rumsgestaltning på Beckmans

På Beckmans undervisar Morgan i produktformgivning och rumsgestaltning sedan flera år tillbaka. Just nu är han kursansvarig för den möbelkurs som sistaårsstudenterna på Form arbetar med och som kommer att presenteras på Stockholm Furniture Fair i februari. Kursen är ett samarbete med sex av Sveriges främsta möbelföretag. 

Nyheter

Visa mer