Beckmans mot främlingsfientlighet

Siavosh Derakthi, grundare av Unga Mot Antisemitism & Främlingsfientlighet (UMAF), besökte Beckmans i april för att berätta om sitt arbete mot intolerans och för allas lika värde.

Siavosh Derakthi från Malmö är en eldsjäl som lyckats få väldigt stort genomslag med sin förening som han grundade redan som 19-åring. När han var yngre var han bitter på det svenska samhället i vilket hans högutbildade iranska föräldrar hade svårt att komma till sin rätt. Han blev en bråkstake med usla betyg, började missbruka och skolka. Nu arbetar han som socialarbetare och föreläser i skolor om allas lika värde.

Han är en stor inspiratör och fick 2013 Raoul Wallenbergpriset med motiveringen: "Genom sitt enskilda initiativ och genom att ideellt engagera sig mot främlingsfientlighet blivit ett positivt exempel i Malmö och Sverige. Han är en förebild för andra i sitt engagemang och visar att en enda människas beslutsamhet att inte acceptera växande intolerans kan få betydelse." I samband med utmärkelsen fick Siavosh möjlighet att träffa Barack Obama när han var på sitt Sverigebesök. Läs en längre intervju med Siavosh i SvD.

För Beckmans blev Siavosh besök också startskottet för ett projekt där studenter från Beckmans tillsammans med Fryshuset ska skapa en badge mot antisemitism och främlingsfientlighet. Siavosh kommer också vara delaktig i projektet. Resultatet presenteras under hösten!

Nyheter

Visa mer