Beckmans modestudenter tolkar couture i internationell modeutställning

Studenter från Modeprogrammet medverkar i den kommande utställning Couturens hemligheter på Sven-Harrys konstmuseum tillsammans med internationella modeskapare som Balenciaga, Alexander McQueen/Givenchy, Balmain och Louis Vuitton samt svenska kreatörer som Pär Engsheden och Bea Szenfeld.

Couturens hantverkstradition får nya uttrycksformer

Under ledning av Pär Engsheden, modedesigner och ansvarig för Modeprogrammet, har elva studenter skapat kreationer inspirerade av couturens värld. Det är en designövning som gett fördjupad förståelse för en mer avancerad och kreativ modedesign.

–Studenterna har i kursen utforskat couturens relevans i dagens modeklimat och hur det traditionella hantverket kan förenas med framtida krav på hållbarhet och materialförnyelse, säger Pär Engsheden, modedesigner och ansvarig för Modeprogrammet.

Medverkande modestudenter

Amanda Borgfors Meszaros, Anastasia Jansäter, Antonia Larsson Pihl, Dat Dahn, Felicia Halén Fredell, Joonas Karhumaa, Julia Correia de Verdier, Marie Isacsson, Matilda Ivarsson, Robert Jonsson och Sissel Kärneskog. 

Om utställningen

Utställningen pågår 26 januari – 2 april och ger både en historisk tillbakablick och en inblick i couturens vanligtvis slutna värld. Creative Directors för utställningen är Pär Engsheden och Ingrid Giertz- Mårtenson, tidigare vd för Svenska Moderådet och bland annat initiativtagare till Centrum för modevetenskap vid Stockholms universitet. Gästkurator och redaktör för utställningskatalogen är fil dr i modevetenskap, Ulrika Kyaga. Scenograf och formgivare för utställningen är Johan Svensson, Creative Director för Vogue UK.

Stort tack för generöst bidrag från Bengt Julins stiftelse som möjliggjorde projektet.

Nyheter

Visa mer